Читај ми!

Дачић: Значај УН важнији него икада, поноси смо што смо један од оснивача

Уједињене нације обележавају 78 година постојања, а тим поводом у Београду је одржана свечаност на којој је министар спољних послова Ивица Дачић поручио да је Србија као део СФРЈ понасна на то што је један од оснивача УН, и нагласио да је значај те међународне организације у данашње време значајнији него икада.

Значај УН, окоснице светског мултилатералног поретка и платформе за равноправан дијалог држава са циљем очувања мира и стабилности, важнији је него икада, рекао је Дачић на свечаности на којој је јавности представљен мурал посвећен националном богатству диверизета Србије.

"Србија ће наставити да буде поуздан и предвидив партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру УН", поручио је Дачић  испред Канцеларије сталног координатора УН у Србији на којој се налази мурал.

Подсетио је да су приоритети Србије у УН познати и конзистентни, а то су пре свега заштита територијалног интегритета и суверенитета, промоција и очување мира.

Министар је подсетио да се свет суочава са све већим бројем сукоба, тешким и далекосежним последицама вишедимензионалних и међусобно повезаних криза, социјалним тензијама, терористичким актима, миграционим кретањима великих размера, трагичним страдањима и новим изазовима који су добили на комплексности, повећавајући неизвесност за будућност и општу несигурност.

Додао је да појачаним напорима мора да се ради на проналажењу одрживих решења. Нагласио је да је и данас важно да се сетимо чињенице да је, пре 78 година, будућим генерацијама остављен завет у форми Повеље УН, да се ужаси рата никада не понове.

"У испуњењу тог завета ОУН и све њене чланице морају заједнички да делују. У том контексту, кључним сматрамо јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа уз поштовање разлика. Верујемо да је, у времену великих изазова, потребан додатни напор како би разум превладао над емоцијама и страхом", рекао је Дачић и нагласио да се Србија залаже се за мирно решавање спорова и криза.

Дан УН прилика да се пошаље поруку мира и сарадње

На скупу су говориле и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб и представница Генералног секретара УН и шефица канцеларије УН у Београду Мари Јамашита. Жакоб је изразила задовољство што је сарадња са Владом Србије, цивилним друштвом, ЕУ и многим партнерима, довела до тога да се убрза Зелена агенда и да се стави фокус на троструку планетарну кризу.

Жакоб је казала да примарна одговорност УН остаје да заштити људе, људска права, створи више простора за грађане да се залажу за права и да буду саслушани, више акције и више капацитета за решавање неједнакости, дискриминације и мржње. Каже да је важно да се промовише култура дијалога и помирења, поштовања различитости, емпатије и солидарности. Жакоб је нагласила да је мурал, чији су аутори Марија и Стефан Шолн, снажно уметничко дело које изазива емоције, радозналост и посвећеност. 

Дан УН означава годишњицу ступања на снагу повеље Уједињених нација 1945. године. Од оснивања у Сан Франциску, када су имале 51 чланицу међу којима је била и Југославија као један од активних оснивача и првих потписница Повеље УН.

УН данас имају 193 чланице, чији се рад руководи циљевима и принципима садржаним у оснивачкој повељи УН.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара