Читај ми!

Ко ће с ким у борбу за гласове – хоће ли краћа кампања бити мирнија од претходних

Да ћемо на гласање 17. децембра – и то за чланове парламента, власт главног града и вероватно у 30 општина чији су челници поднели оставке, више готово нико не сумња. Истина, избори нису расписани, али је председник државе најавио да ће то учинити по повратку из Њујорка. По закону за то има времена још две недеље. У међувремену, на политичкој сцени, додуше више на страни представника власти, изоштрава се слика ко ће с ким у борбу за гласове.

И власт и опозиција, барем о датуму гласања, шаљу исту поруку – спремни смо.

"Утакмица још није ни почела. Тек тамо првог, другог, трећег, видећемо када утакмица почиње ", поручује председник Александар Вучић.

Могу ли да изненаде у аранжманима? Увелико се спекулише о наступима.

"Једна листа проевропске опозиције има шансу да освоји мандата колико и СНС", наводи Ђорђе Микетић из странке Заједно.

Председник странке Слободе и правде Драган Ђилас поручује да није извесно да ће странке које организују протесте "Србија против насиља" изаћи на децембарске изборе у једној колони.

"Тема о броју колона није најбитнија. На локалним изборима је добро изаћи на једној листи, јер је то и технички лако изводиво, док је за остале нивое власти важна добра процена како да изађе што већи број људи", додаје Ђилас.

Стабилно код Двери и Заветника. Пре десетак дана озваничили су формирање Српског државотворног блока.

"Основна визија је национално окупљање. Почео је нови талас у српској политици, окупљање је израз националне одговорности, а идеја блока је да поштујући српску историју стварамо српску будућност", наводе из Српског државотворног блока.

Иако им је изгледни партнер била коалиција НАДА вероватније је да ће на изборе без ње. С ким ће НАДА, а и странка Вука Јеремића још је неизвесно.

На позиционом полу јаснија сллика. Аналитичари уводе питање – да ли ће традиционални партнери СПС–СНС ићи на једној листи, или наступати самостално.

"Убеђен сам да ћемо наставити нашу сарадњу и у периоду после избора", наглашава лидер СПС-а Ивица Дачић.

"Не размишљам о томе, ја сам потпредседник СНС-а, трудим се да сваки свој слободан тренутак након државних обавеза користим да разговарам са људима и члановима, све остало је за мене не тако важно", наводи премијерка и потпредедница СНС-а Ана Брнабић.

Без задршке, аналитичари оцењују, кампања траје од претходних избора. У теорији, напомињу, то не мора нужно да буде лоше.

"Ако та кампања не би била прљава и не дај боже уз неке елементе насиља, али не обећава. До сад, већ у последњих неколико месеци смо видели пуно тога, па чак и у самој Скупштини, пуно тога што не приличи ни Скупштини, а ни политичкој сцени уопште", напомиње Владимир Пејић из Фактора плус.

По садашњој рачуници, изборна кампања ће трајати месец и по дана. Краћа него обично, не слути и мирнија од претходних.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво