Читај ми!

Вучић: Посета Кини важна у тренуцима који нису ни мало лаки

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је посета Кини, где ће учествовати на трећем форуму "Појас и Пут" веома важна у тренуцима који нису ни мало лаки. Најавио је важне сусрете и потписивање важних споразума са Кином, али и билатералне сусрете са председником Кине Си Ђинпингом и са Ван Ху Нингом, "кинеским Кисинџером". Новоименовани амбасадор Кине у Београду Ли Минг каже да верује да сарадња Србије и Кине може да буде на још вишем нивоу.

Уочи пута у Кину, Вучић је рекао да ће потписати документа о свеукупној сарадњи, о слободној трговини, што је од посебног значаја за нашу земљу и клиринг јуан за наше банке.

"То су темељни споразуми, а биће важних саобраћајних и инфраструктурних споразума, од чувеног смајлија који повезује Западнобачки и Севернобанатски округ, до Београд-Зрењанин-Нови Сад. То су све веома важне ствари за нас и покушаћемо да доведемо што више инвеститора из Кине јер у претходном периоду смо мало успели да променимо ту структуру да већи број инвеститора долази из Азије него раније. И даље је Европа доминантна, али не у оној мери у којој је то случај био раније. За нас је од изузетног значаја да пронађемо инвеститоре на свим странама света", рекао је председник Србије вечерас на свечаној академији поводом 70 година "Вечерњих новости".

O значају Форума говорио је и новоименовани амбасадор Кине у Београду Ли Минг. Верује да сарадња Србије и Кине може да буде на још вишем нивоу.

"Трећи форум за међународну сарадњу, "Појас и Пут", који је значајан међународни скуп, биће одржан 17. и 18. октобра у Кини. Форуму ће присуствовати представници више од 130 земаља и бројних међународних организација. Ове године се навршава 10 година од покретања иницијативе 'Појас и Пут', што чини овај форум још значајнијим. Српска страна је добродошла да присуствује трећем форуму са делегацијом на високом нивоу. Верујем да ће наше две стране постићи нови консензус у разним областима, као што су политика, економија и трговина, као и култура, и постићи нове резултате," рекао је амбасадор Ли Минг.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије