Вучић са председником ирачког парламента

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић одвојено су се састали са председником ирачког парламента Мухамедом Риканом ел Халбусијем.

Председник Вучић је на Инстаграм налогу @buducnostsrbijeav навео да су разговарали о унапређењу билатералне сарадње Србије и Ирака.

“Радује ме што сам имао прилику да пожелим добродошлицу Мухамеду Рикану ел Халбусију, с којим сам разговарао о даљем унапређењу билатералне сарадње Србије и Ирака, као и о актуелној ситуацији на Западном Балкану и Блиском истоку, те о неопходности дијалога у контексту решавања свих отворених питања“, навео је Вучић.

Како је истакао, захвалио је Багдаду на доследној и принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. државе Косово.

Саговорници су, такође, разговарали о унапређењу економске сарадње, као и могућностима за партнерства у различитим областима, попут пољопривреде и наменске индустрије, а гост из Ирака је упутио позив српским компанијама да узму учешће у изградњи ирачке инфраструктуре, за коју земља издваја значајна средства, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник ирачког парламента Ел Халбуси је председнику Вучићу пренео поздраве председника Рашида. Узвративши поздраве, председник Вучић је упутио позив председнику Рашиду да посети Србију.

И премијерка Брнабић се састала са Ел Халбусијем

Са Ел Халбусијем се састала и премијерка Ана Брнабић. Како је истакла, две земље везује дуга традиција искреног пријатељства, о чему сведочи и 65. годишњица од успостављања дипломатских односа, коју Србија и Ирак обележавају ове године.

Она је додала да је Србија опредељена да и у наредном периоду унапређује сарадњу са Ираком у области економије, пољопривреде, здравства и образовања, као и бројним другим питањима од обостраног значаја за наше народе.

Председник парламента Републике Ирак истакао је да две земље имају велики потенцијал за сарадњу и позвао Србију и српске компаније да учествују у заједничкој пројектној сарадњи и наступају на ирачком тржишту.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво