Лавров: ЕУ не жели и не може да натера своје штићенике у Приштини да формирају ЗСО

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Русија дубоко забринута због наставка погоршања ситуације на Косову и Метохији, као и да у овом моменту Европска унија "не жели, па и не може" да натера своје косовске штићенике да испуне договоре Београда и Приштине из 2013. године о формирању Заједнице српских општина на КиМ.

Наставак погоршања ситуације у тој српској покрајини изазива дубоку забринутост, навео је Сергеј Лавров у ауторском тексту под насловом "Поштовање принципа Повеље УН као кључ међународног мира и стабилности" објављеном на сајту руског Министарства спољних послова, преноси Тас.

Он је оценио да се у том региону понавља "тужна историја Минских споразума око Украјине".

"Цео свет види како се на Балкану понавља тужна историја Минских споразума о Украјини који су предвиђали специјалан статус републикама Донбаса и које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада", навео је Лавров.

Руски министар је нагласио да у овом моменту Европска унија "не жели, па и не може да натера своје штићенике на Косову да испуне договоре Београда и Приштине из 2013. године о формирању Заједнице српских општина на КиМ, која би имала посебна права везана за свој језик и традицију".

Он је упоређујући ситуацију са историјом око Минских споразума, навео да је ЕУ у оба случаја био гарант договора.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво