Доктор Елек: У КБЦ Митровица троше се залихе лекова, ноћас заустављен и претресен санитет са пацијентом

На северу Косова и Метохије отежано је снабдевање лековима, недостају антибиотици, физиолошки раствори, кисеоник. Болница у Митровици и даље функционише, раде се хитне хируршке интервенције, порођаји, међутим, забрињава то што је пред нама евидентна хуманитарна катастрофа, каже доктор Златан Елек. Наводи да је и ноћас заустављен и претресен санитет који је превозио пацијента.

Нова криза на северу КиМ одражава се на све сфере живота, а утиче и на здравствене установе и њихову опремљеност да грађанима пруже основне услуге. Није изузета ни водећа установа, болница у северном делу Косовске Митровице.

Недостају антибиотици, физиолошки раствори, кисеоник.

Директор болнице дор Златан Елек рекао је за РТС да је ситуација веома тешка јер се у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица троше постојеће залихе.

"Није ово за нас нова криза. Криза за нас овде у Клиничко-болничком центру наступа са доласком Аљбина Куртија на власт који спречава довожење лекова у КБЦ центар", рекао је доктор Елек.

Према његовим речима, не недостају само лекови, него и санитетски материјал, инфузиони раствори, а у последње време и кисеоник.

Ипак, болница и даље функционише, раде се хитне хируршке интервенције, порођаји, међутим, оно што забрињава, истиче доктор, јесте да предстоји евидентна хуманитарна катастрофа.

"Апелујем на Међународну заједницу и Светску здравствену организацију, на Уницеф, Унмик и на Еулекс. Међутим, до сада нисам добио адекватан одговор како ћемо се даље снабдевати, односно да ли ће нам бити у скорој будућности допремљени лекови", рекао је др Елек.

Претресен санитет у којем је био пацијент

Ноћас је, каже, једно возило које је стигло из Београда било претресано у Колашину, у којем је био пацијент који се враћао из Београда, а медицинско особље брутално избачено из возила са подигнутим рукама.

То је, каже, више од 210 заустављања у последњих 4 до 5 месеци.

Доктор Елек истиче да је решење у спровођењу Бриселског споразума који би им омогућио континуирану стабилност, како би могли да лече пацијенте без обзира на националну и верску припадност, боју коже или њихово политичко опредељење.

"И сада у болници имамо пацијенте албанске националности које лечимо као и све остале. Дакле, остаје да се надамо да ће неко од међународне заједнице да схвати ситуацију и да нам помогне", рекао је др Елек.

Каже да страхује од бањалучког сценарија, да ће бебе, због недостатка кисеоника, остати без њега.

"Међутим, поучен пређашњим искуством, када нам није било дозвољено да се вакцинишемо у својим институцијама, тада смо видели да нема одговора. Сада се шаљу возила, нема никаквог одговора. Узимају нам се лекови, нема одговора. Кулминација свега тога је упад специјалних јединица у КБЦ", рекао је др Елек.

Због свега тога, каже, постоји велико неповерење здравствених радника према властима у Приштини, односно свих Срба са територија Косова и Метохије.

"Ми немамо ништа против албанског народа, ми наше незадовољство испољавамо према политици коју води господин Аљбин Курти и његова влада, јер очито да је циљ свега овога нешто перфидно, а то је да нестанемо са ових простора, односно да нас не буде више на северу КиМ", рекао је доктор Елек.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво