Читај ми!

Вучић са данским шефом дипломатије о КиМ и билатералним односима

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром иностраних послова Данске Ларсом Лекеом Расмусеном, с којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, као и о билатералним односима и свим темама од обостраног интереса, саопштено је из Председништва.

Како се наводи, председник Вучић је, у разговору са шефом данске дипломатије, окарактерисао развој ситуације на КиМ као најкомпликованији и најопаснији до сада, истичући да су догађаји од 24. септембра, најјаснији показатељ намере Приштине да онемогући било какав договор са Београдом и нормалан живот Срба на северу КиМ.

"Напомињући да је Србија спремна да ради на наставку дијалога уз посредство ЕУ, председник Вучић је подсетио да је Београд спровео све своје обавезе које проистичу из Бриселског споразума. Он је истакао да се крхки мир који постоји на простору КиМ чува захваљујући одмерености српског народа који улаже надљудске напоре да одоли свим притисцима режима у Приштини", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је председник Вучић посебно нагласио значај даљег међународног присуства на КиМ и позвао представнике међународне заједнице да предузму све потребне мере ради спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва у Покрајини, као и повлачење припадника такозване специјалне косовске полиције са севера КиМ.

"Саговорници су, такође, разговарали о чланству Србије у Европској унији, а председник Вучић је навео да наша земља цени подршку Данске и предложио покретање сарадње у области стручног усавршавања државних службеника у оквиру европских интеграција", истиче се у саопштењу.

Наводи се и да је председник Вучић са министром Расмусеном разменио мишљења о свим темама од обостраног интереса, међу којима и о интензивирању економске и сарадње у области ИТ сектора, о животној средини, биотехнологији, култури и другим.

Брнабићева и Расмусен о евроинтеграцијама и ситуацији на КиМ

И председница Владе Ана Брнабић разговарала је са Расмусеном о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије и актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабићева и Расмусен истакли су да је очување мира и стабилности од пресудног значаја, имајући у виду актуелна дешавања на Косову и Метохији и у том смислу истакли неопходност смиривања тензија.

Премијерка је нагласила значај даљег међународног присуства на Косову и Метохији и имплементацију Бриселског споразума, у циљу очувања мира и стабилности и заштите српског становништва у покрајини, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Председница Владе истакла је да Србија, инвестицијама и улагањем у иновације и ИТ сектор, као и убрзану дигиталну трансформацију, настоји да створи нове економске вредности, које ће остварити дугорочну стабилност наше земље.

Оценила је да су данске инвестиције у Србије постигле добре резултате, додајући да очекује да ће повољна економска кретања допринети већем интересовању инвеститора и компанија из ове земље.

Потенцијалну сарадњу, како је додала, две земље могу постићи у областима иновација, биотехнолигије, али и здравствене заштите и зелене енергије, областима у којима Данска остварује завидне резултате.

Шеф данске дипломатије пренео је подршку Данске европском путу Србије и свим напорима које улаже у реформским процесима, закључује се у саопштењу. 

Дачић са Расмусеном: Позив да се објективно сагледа ситуација

И министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са данским колегом, коме је пренео да се Србија залаже за очување мира, као и да се спречи губитак људских живота на КиМ, уз позив да се објективно сагледа ситуација.

Дачић је после састанка са Расмусеном рекао да је председник детаљно изнео поглед на ситуацију са КиМ, те указао и на непоштовање Бриселског споразума, посебно када је реч формирању Заједнице српских општина.

Захвалио је Данској на подршци коју пружа када су европске интеграције Србије у питању, уз молбу да сагледа и уважи српске интересе и чињеницу да Београд уз жељу да иде европским путем, има потребу да заштити и националне интересе.

Дачић је указао да је ово трећа посета неког данског министра у последњих пет година, наводећи да постоји жеља за унапређењем односа.

"Радује нас што смо успели да постигнемо одређени напредак у економској сарадњи која је прошле године била рекордна у износу од 520 милиона евра”, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Данске рекао је да није први пут у Београду и да сада сведочи напретку који је остварен. Похвалио је агенду Владе Србије везано за реформе, а тиче се дигитализације, енергетске транзиције, контроле отпадних вода. "Оно што сам видео у прошлости ми даје доста наде за будућност”, поручио је Расмусен.

"Разговарали смо о могућностима за даљу сарадњу, имамо доста данских компанија које инвестирају у Србију и постоји дефинитивно простор за више. Имамо добре тенденције у последњих неколико година”, рекао је дански министар и додао да постоји сагласност да се потпишу међувладини споразуми, нарочито у области здравства и енергетског сектора.

Истакао је да верује да је српска будућност у оквиру европске породице, наводећи да Данска остаје посвећена да помогне Србији на том путу, али да је за то важан одржив напредак у области владавине права.

"Мало сам забринут због ситуације у региону. Брине ме да је дијалог Београда и Приштине паузиран, што је фрустрирајуће с обзиром на то да смо имали позитивне тренутке током пролећа, али обе стране имају одговорност да се то реализује”, рекао је Расмусен.

Оценио је ситуацију на северу КиМ као алармирајућу, додајући да су напади који су се догодили претходног викенда неприхватљиви, као и напад на Кфор ове године.

"Желим да охрабрим обе стране да деескалирају ситуацију. Верујем да ће Србија бити конструктивна”, рекао је Расмусен.

Осврнуо се и на рат у Украјини, наводећи да ће Данска наставити да подржава Украјину и у смислу оружја, хуманитарно, као и политички.

"Поздрављам допринос Србије у подршци Украјини”, рекао је Расмусен.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије