Читај ми!

Епархија рашко-призренска: Еулекс и косовска полиција обавили увиђај у манастиру Бањска

Епископ Теодосије посетио је манастир Бањску где га је игуман Данило упознао са јучерашњим и данашњим дешавањима у манастиру и околини. Епархија рашко-призренска наводи да су Еулекс и косовска полиција у манастиру током дана извршили увиђај. Игуман Данило је, додају, приликом претреса манастира, Еулексу и полицији показао све просторије конака, из чега су могли видети да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима.

Како се наводи у саопштењу, у току дана Еулекс и косовска полиција су дошли у манастир да изврше увиђај.

"У манастирским конацима и цркви, који сe налазе унутар зидина манастира и који су била закључани за време свих дешавања, Еулекс и полиција нису пронашли ништа што би могло да компромитује манастир и братију", истиче се у саопштењу.

Међутим, додају, "на два места у манастирском дворишту нађено је ватрено оружје, панцир и делови опреме, које су наоружана лица бацила приликом повлачења из манастира".

"Такође, у манастиру нису наишли ни на кавке трагове крви и за све време дешавања није било жртава унутар зидина манастира. Форензичари су узели отиске и обавили су разговор са поклоницима, који су потом у пратњи полиције и Еулекса, преко прелаза Јариње отпутовали својим кућама", истиче се у саопштењу.

Игуман Данило је, наводи се, приликом претреса манастира, Еулексу и полицији показао све просторије конака, из чега се могли видети да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима. Монашки живот се полако у манастиру нормализује.

"Епархија објављује ово саопштење највише из разлога како би демантовала разна нагађања и произвољне вести које се појављују и шире медијма. Епископ Теодосије наставља да позива све на смиривање напетости и очување мира одржавајући контакт са Кфором, Еулексом и амбасадорима Квинте, ради заштите наших светиња и верног народа. Наша црква остаје чврсто опредељена и ангажована у решавању свих проблема на Косову и Метохији мирним путем и дијалогом, осуђујући сваки вид претњи и насиља", закључује се у саопштењу.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво