Читај ми!

Сукоб у Бањској – кључни моменат за (зло)употребу силе

Најтежа ситуација за српски народ од 2004. и 2008. године – тако сукоб у Бањској описује председник Србије. Много је нелогичности у ономе што се догодило и то баш сада, када је Аљбин Курти са његовом политиком био гурнут у рупу, а део Запада почео да препознаје ко је фактор нестабилности на КиМ, каже Небојша Човић. Сумња да је умешан страни фактор, а да ће сукоб бити злоупотребљен против Београда. Запад је незадовољан тиме што им се указује на двоструке стандарде и ово је начин да врате притисак на Београд, каже Милош Гарић и напомиње да је Европа дала право Куртију да спроводи страховладу на КиМ.

О оружаном сукобу у Бањској, у емисији "Око" говорили су некадашњи директор Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић и Милош Гарић, одговорни уредник портала Косово онлајн.

Човић је истакао да није јасно шта се јуче тачно догодило, изразивши сумњу да је у целу причу умешан страни фактор.

"Гледајући искуство које смо прошли и пре 2004, а и 2004. године – 17. марта, кад смо имали намештен инцидент и провокацију са Чабром и албанском децом, и тада сам имао јасно отворену сумњу да овакве ствари не могу да се догоде без страног фактора", рекао је Човић.

Истиче да је кључно што се сукоб у Бањској догодио у тренутку када је Аљбин Курти са својим приступом био гурнут у рупу, а део Запада почео да препознаје ко је фактор нестабилности на КиМ и ко не жели да поштује договоре.

"И сада имамо једну овакву ситуацију где се све обрнуло и где сте имали енормну ефикасност тих специјалних полицијских снага, Кфора, који се поставио врло брзо, али да заштити евентуално административну линију", рекао је Човић.

Указао је на експресно оглашавање представника међународне заједнице, за које каже да "као да су им биле припремљене изјаве".

"Видећемо шта ће истраге показати и шта ће наше безбедносне структуре о томе рећи", рекао је Човић.

Недостају кључни детаљи

Милош Гарић каже да су људи на КиМ затечени и да су уплашени, те да оно што се јуче догодило додатно подиже тензију која је већ велика.

Такође наводи да је много нелогичности у ономе што се чује из Приштине, те да недостају кључни детаљи у целој причи.

"Тешко ћемо утврдити како се то у глуво доба ноћи на прилазу села Бањска, у близини манастира деси то што се деси. Ко је први запуцао, како се догодио тај окршај, мислим да ће бити тешко да сазнамо", рекао је Гарић и додао да све изгледа као да је акција била припремљена.

Гарић је упитао која је улога Еулекса на Косову и зашто је Кфор окренуо главу од пуцања из снајпера, наводећи да је реч о бруталној егзекуцији Срба који су се тамо затекли.

"Оставља се простор Аљбину Куртију да је он тај фактор који контролише безбедност на северу КиМ, иако је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да специјална полиција на северу може да буде само у координацији са Кфором. Та координација која очигледно постоји је нешто што говори да је идеја да се ова политика Аљбина Куртија продужи и да настави са још јачим притиском", рекао је Гарић.

И он напомиње да се све догађа у тренутку када је Курти био притиснут због сопствених потеза, а да му ово отвара простор да настави још жешће са својом политиком у српским срединама.

Додаје да је и Запад, како каже, незадовољан тиме што им се указује на дупле стандарде, те да је ово начин да врате притисак на Београд.

"Иза свега овога је нешто много сложеније и компликованије него што сада можемо да знамо", рекао је Гарић.

Ко гарантује безбедност Србима

Обојица саговорника сагласна су да је реч о непрекидном притиску на Србе, који се понавља више од две деценије уназад.

"Реч је о сталном притиску на српску заједницу са циљем етничког чишћења, то се догодило и 2004. године 17. марта", рекао је Човић и додао да хитно треба захтевати да сви Срби буду безбедни у срединама у којима живе, а да су Кфор и Еулекс дужни да их заштите.

Напомиње и да би Еулекс требало да се позабави и правосуђем, указујући на, како каже, намештене судске поступке који се воде против Срба. Додаје и да би ОЕБС требало да се укључи и да обезбеди владавину права.

"Овај догађај ће толико бити злоупотребљен да ћемо имати и већ имамо велике проблеме", рекао је Човић.

Ко има корист од сукоба

Човић указује на то да је кренуо моментални напад на Београд, те да су "за проучавање" европске реакције, нарочито представника Немачке и Велике Британије. На питање ко је изгубио а ко добио овим сукобом, одговара да су добили "Курти и ментори".

Гарић указује на то да све што од информација стиже из Приштине треба узети са максималном резервом.

"У овом тренутку на КиМ ред и закон спроводе људи који испод полицијске униформе носе мајице са ознакама УЧК и Велике Албаније", рекао је Гарић.

"Велика демократска Европа дала је право да једну бахату страховладу на Косову спроводи човек који за то никако не би требало да добије прилику и чак му даје помоћ", додаје Гарић.

Скренута пажња са договора

Коментаришући намеру Србије да тражи хитну седницу Савета безбедности УН, Човић каже да очекује да ће до седнице доћи током председавања Бразила, али да је огромна штета нанесена.

"Падају све приче око споразума и осталих ствари. Потпуно је скренута пажња", рекао је Човић напоменувши да се, кад год је Приштина требало нешто да спроведе, догађао неки инцидент.

Оба саговорника сматрају да од наставка преговора у оваквим околностима не може доћи.

"Бојим се да ће из Брисела да стигне позив да се разговара о неким предлозима, али у оваквим околностима је то невероватно очекивати. И јесте идеја да Курти спроводи ове насилне операције, а ми да преговарамо и прихватамо њихове услове притиснути бригом за безбедност Срба", каже Гарић.

Указује на то да су двојица младих Срба убијена након што су заробљена, истичући да људи морају имати право на живот.

"Запад да пронађе довољно савести да се спрече даље трагедије и да се мир сачува. Преговори у условима где Курти није стављен под контролу су немогући", рекао је Човић напоменувши да су преговори један од елемената технологије у којој се притисак враћа на Београд.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво