Читај ми!

Вучић после састанка са Орбаном: Покушаћемо да на граничном прелазу Србије и Мађарске направимо једну контролу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на конференцији за медије након састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном да је било речи о бројним пројектима, од изградње пруге Београд–Будимпешта, атлетском стадиону и смештајним капацитетима за гас. Разговарали су, напомиње, и о граничном прелазу Србије и Мађарске где ће се направити нешто што до сада није виђено. "Покушаћемо да направимо једну контролу, не две за грађане Србије, Мађарске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра улагања", казао је председник Вучић.

Александар Вучић је изјавио да je са званичницима Мађарске разговарао о бројним пројектима, од изградње пруге Београд–Будимпешта.

"Српски део ћемо завршити на време или пре времена. Замолио сам премијера Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део на мађарској територији да бисмо за две године могли да идемо Београд–Будимпешта за два сата и 40 минута", казао је председник Вучић.

Разговарали су, додаје, и о смештајним капацитетима за гас.

"Захвални смо мађарској влади на свему. Разговарали смо и о могућим опасностима везаним за енергетску безбедност обеју земаља и договорили се како да политички реагујемо и суштински заштитимо интересе обеју земаља", истакао је Вучић.

Председник је навео да је једна од важних ствари било и Светско првенство у атлетици.

"Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете, преузимају међународне организације и доводе их у Будимпешту, од водених спортова до многих других. Размишљајући о Експу понудили додатну сарадњу са Мађарском. У ширем мастер плану осим фудбалског националног стадиона желимо да изградимо онакав атлетски стадион какав смо видели јуче", нагласио је Вучић.

Ту, напомиње, постоји проблем и око наших нових стадиона изграђених по УЕФА стандардима – ко ће да их одржава и како ћемо да обезбеђујемо велики број догађаја током године.

"Зато ћемо у наредним месецима пронаћи неку од најбољих светских компанија која то може да ради за нас и онога што можемо да направимо од садржаја за наше људе", казао је Вучић.

Навео је да се то односи и на стадионе у Лесковцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима, као и у Београду. "Не смемо то да остављамо локалним самоуправама", навео је Вучић и истакао да ти стадиони морају да се одржавају.

Зато је, додаје, потребно да до "октобра донесемо одлуку да направимо нешто што ће да буде попут највећег спортског рејона, не само у овом делу Европе, можда и у целој Европи где ћете имати и фудбалски стадион и атлетски стадион, за водене спортове све".

"Ионако немамо базена у Београду, немамо готово уопште и не знамо како да их одржавамо. Морамо да нађемо решење за то и да такве ствари радимо", наводи председник Вучић.

Разговарали су и о граничном прелазу Србије и Мађарске где ће се направити нешто што до сада није виђено.

"Очекујемо подршку ЕУ. Покушаћемо да направимо једну контролу, не две, за грађане Србије, Мађарске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра улагања. Први пут смо разговарали и први пут ћемо то понудити и нашим румунским пријатељима, на тромеђи. То је за Реске–Хоргош од изузетног значаја", нагласио је Вучић.

Разговарали су, напомиње и са Такером Карлсоном.

"Вечерас вечера са свим лидерима и сутра Атина где ће бити сусрет са лидерима Западног Балкана. Ове друге ствари које неки други објављују ја не могу да потврдим", казао је Вучић.

Председник Вучић састао данас са председником Турске Реџепом Тајип Ердоганом.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије