Читај ми!

Прва седница Анкетног одбора за испитивање масовних убиства, Мариника Тепић изабрана за председницу

Шефица посланичке групе "Уједињени" Мариника Тепић изабрана је за председницу Анкетног одбора у Скупштини Србије, а за заменицу је изабрана Биљана Пантић Пиља из Српске напредне странке, јавља извештач РТС-а. Тепићева је преузела председавање.

Са 16 гласова "за", Мариника Тепић је изабрана за председницу Анкетног одбора, на првој седници тог одбора који је формиран на захтев опозиције, како би се утврдиле чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и у селима на територији Смедерева и Младеновца.

Два члана одбора била су уздржана, док су два била против.

За заменицу председника одбора изабрана је посланица СНС-а Биљана Пантић Пиља са 17 гласова подршке, а уздржаних није било.

Током расправе на седници, против избора Маринике Тепић изјаснили су се шеф посланичке групе Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, самостални посланик Дејан Булатовић и посланица Јединствене Србије Марија Јевђић.

Месец дана за прибављање података

Скупштина је одлуку о формирању Анкетног одбора донела 11. јула на седници коју је тражила опозиција, а тај предлог је образлагао шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић.

Анкетни одбор у року од 30 дана треба да прибави све неопходне податке, изјаве и обавештења који ће омогућити да се уради извештај о евентуалним пропустима институција, као и да предложи мере како се трагедије не би поновиле.

Седницом је до избора председника председавао најстарији члан одбора Андреја Савић из Социјалистичке партије Србије.

Савић је рекао да су представници свих посланичких група делегирали своје представнике у одбор и позвао оне који нису одредили заменика члана да то учине до наредне седнице.

Међу члановима одбора су: Александар Марковић (СНС), Игор Бечић (СНС), Наташа Јовановић (СНС), Верољуб Арсић (СНС), Биљана Пантић Пиља (СНС), Андреја Савић (СПС), Угљеша Гргур (СПС), Мариника Тепић (ССП), Павле Грбовић (ПСГ), Љубинко Ђурковић (НАДА), Мирослав Алексић (Народна странка), Миодраг Гавриловић (ДС), Драгана Ракић (ДС), Марија Јевђић (ЈС), Небоша Зеленовић (Морамо–Заједно), Никола Драгићевић (Заветници), Драгана Мијенић (Заветници), Сања Јевтић Бранковић (СДПС), Драган М. Марковић (ПУПС), Бошко Обрадовић и Радмила Васић (Српски покрет Двери), Роберт Козма (Зелено-леви клуб), Жомбор Ујвари (СВМ), Александар Оленик и Дејан Булатовић као самостални посланици.

Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду је 3. маја из пиштоља убио осам ученика и радника школе и ранио више особа. Десета жртва је ученица која је касније подлегла повредама. 

Дан касније 21-годишњи младић убио је осам особа и ранио 14 у селима на територији Смедерева и Младеновца. Oд последица рањавања још једна особа је преминула у болници.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије