Читај ми!

Веселиновић: Посланици онемогућени у предлагању закона

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић изјавио је да народним посланицима није омогућено да остварују своју функцију јер немају могућност да предлажу законе.

Јанко Веселиновић на конференцији за новинаре у холу Скупштине, изјавио да је његов покрет поднео иницијативу за шест закона који до данашњег дана нису дошли на дневни ред.

"Покрет за преокрет предложио је шест закона које је потписала посланичка група Уједињени. Први закон је о враћању пензија јер су им одузете неморално. Тим смо законом предложили да се одреди најмања пензија од 70 одсто минималне цене раде. До данашњег дана, од сепрембра тај закон није дошао на ред", рекао је Веселиновић.

Иницијатива за законе о експлоатацији руда

Истакао је да је његов покрет пре 20 дана поднео иницијативу за пет закона о експлоатацији руда и тим законом би биле забрањене небезбедне експлоатације руде, у складу са светским стандардима. Навео је, такође, да је у том предлогу повећање нивоа рудне ренте који је сада износи три до пет одсто.

"Литијум је искључиво небезбедна метода експлоатације руда. не ради се само о литијуму, јер ми у Србијимамо експлоатавију 30 руда од којих Србија треба да добије 50 одсто концесионих надокнада. Сада наша земља добија од три до пет одсто", рекао је Веселиновић.

Додао је да, уместо  60 милиона евра колико сада добија, Србија би требало да добија милијарду евра од експлатација руда. "Србија је Бор и Мајданпек дала Кинезима. У наредних 10 година од њих, добиће 4,4 милијарди евра, а Србија ће добити пет одсто. Ископаће 60 тона злата, које ће вредети више од четири милијарде, а Србија ће од тога добити мрвице", навео је Веселиновић.

Према његовим речима, није нормално да сав новац од ископавања злата и бакра иде у касу у Београду, а да грађанима Мајданпека и Бора остане само раскопана земља. 

"Предложили смо да део новца остане у местима где се руде ископавају. Није нормално да Зрењанин нема ништа од тога што се нафта и гас ваде у његовој околини", поручио је Веселиновић.

Нагласио је да се ништа од тога, вољом председника Скупштине Владимира Орлића, није се појавило пред посланицима.

"Штету од чињенице да се не поштује Пословник имају сви грађани Србије. Борићемо се свим средствима да се ови закони нађу пред Скупштином, поготово о враћању пензија и о експлоатацији руда, што је највећа пљачка у историји Србије", рекао је Веселиновић.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара