Читај ми!

Брнабићева: Радићемо на побољшању економске сарадње са Ирском

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је са премијером Републике Ирске у Даблину Леом Варадкаром разговорала о унапређењу економских односа две земље, као и да су договорили успостављање механизма сарадње на развоју иновативне економије и размене знања. 

Ана Брнабић је за Танјуг рекла да је размена услуга између Србије и Ирске у прошлој години порасла за 32 одсто и прешла 500 милиона евра, као и да је томе највише допринео јак ИТ сектор Србије, али и "традиционално и светски познат ИТ сектор и генерално технолошки сектор Ирске".

"Разговарали смо о томе како на тим основама можемо даље да градимо нашу сарадњу. Начелно смо се договорили да направимо један механизам сарадње на развоју иновативне економије и размени знања. То смо назвали дијалог о иновативној економији", рекла је Брнабић која борави у дводневној посети Републици Ирској.

Премијерка је навела да ће по повратку у Београд кренути да се ради на успостављању таквог механизма и да комуникација буде чешћа и редовнија на техничком нивоу. 

"Имамо много тога да научимо од Ирске, али постоје ствари које Ирска може да научи од нас", рекла је Брнабићева. 

Питање санкција Русији тема свих састанака

Пренела и да је имала добар састанак и са министром за запошљавање предузетништво и трговину Сајмоном Ковенијем, који је пре него што је постао министар за трговину био министар спољних послова, и који је упознат са ситуацијом у Србији и региону.

"Поред економских тема био је заинтересован и за дијалог Београда и Приштине и увек незаобилазне теме санкција према Руској Федерацији", рекла је Брнабићева.

Додала је и да им је објаснила нашу позицију, као и због своје историје Ирска може "мало боље" да је разуме него други у Европи.

Истакла је да постоји отворено питање које је свеприсутно, подсећајући да је то рекао и председник Александар Вучић после састанка са министром спољних послова Шведске.

"Питање зашто нисмо увели санкције остаје тема на свим састанцима", рекла је премијерка. Навела је је да је имала користан састанак са представницима развојне агенције Ирске која је пандан Развојној агенцији Србије.

"Направили си развојну агенцију Ирске која се само бави привлачењем страних директних инвестиција, и агенцију која се бави само подршком домаћим компанијама", рекла је премијерка.

Привлачење инвестиција

Како је објаснила, на тај начин праве екосистем, оно што ми можемо да реплицирамо на неки начин у Србији, као и да видимо како наша економија може да расте још брже и на тај начин.

"Једни смо од светских лидера у привлачењу директних инвестиција, а то се није променило упркос изазовним временима и кризи у Европи и свету", поручила је Брнабићева.  Рекла је да је додатна подршка домаћим компанијама могућа институционалним путем.

Брнабић се, такође, састала са генералним менаџером за развој софтвера у важној аутомобилској групацији "Јагуар и Ленд Ровер" Џоном Кормиканом, кога је позвала да дође у посету Србији.

"Имала сам прилику да представим шта је то до сада Србија урадила у смислу истраживања, развоја и употребе вештачке интелигенције у аутомобилској индустрији. И да као што је то урадио немачки Континентал отворе неки технолошки развојни центар у Србији", рекла је премијерка.

Додала је и да смо "далеко смо од тога", али да је добро да смо имали прилику да представимо шта радимо.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије