Дачић након састанка са Тајанијем: Италија жели да подржи европске интеграције Западног Балкана

Министар спољних послова Ивица Дачић каже након састанка са колегом из Италије Антониом Тајанијем да Италија жели да подржи европске интеграције целокупног Западног Балкана.

Ивица Дачић је у изјави за медије након састанка са шефом италијанске дипломатије рекао да је министарски састанак министара спољних послова Западног Балкана у Италији корисна иницијатива.

"Тајани је био јасан и он је то истицао и раније – Италија жели да више буде присутна у нашем региону, што нама одговара и Италија жели да подржи европске интеграције целокупног Западног Балкана, што је такође наш стратешки циљ", рекао је Дачић, који је у Риму учествовао на министарском састанку и конференцији о Западном Балкану.

Поновио је да је Тајани посетио Београд и Привредно-пословни форум, што је један од највећих пословних скупова у Србији у последњим годинама.

Каско је навео, Тајани је посетио и српски штанд на Сајму вина у Верони, где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитријем Ковачевским.

Дачић је истакао да је Тајани рекао да ће до краја године сазвати сличан састанак са министрима Западног Балкана, како би се видели ефекти сарадње.

Тајани: Све земље Западног Балкана треба да уђу што пре у Унију

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани рекао је после две сесије састанака министара земаља Западног Балкана да ће се Италија залагати да има још јачу улогу на Балкану.

"Италија жели да има улогу у име ЕУ на Западном Балкану. Сагласни смо да све земље Западног Балкана треба да уђу што пре у Унију", истакао је Тајани.

На министарским састанцима говорило се о безбедности на Балкану и стабилности региона, као и о ојачавању споразума из Охрида између Београда и Приштине. Било је речи и о заједничким напорима у борби против илегалних миграција, као и о економској сарадњи.

"Разговарали смо дуго и о енергетским темама, о присуству наших војника у земљама Западног Балкана, који играју позитивну улогу како на КиМ, тако и у БиХ и у Албанији", рекао је Тајани.

Шеф италијанске дипломатије подсетио је и да се у Верони претходно срео са председником Србије и истакао да је задовољан тим разговорима.

"Европа јесте била у закашњењу када је њега улога у процесу интеграција у питању, али сада треба надокнадити то време. Најавили смо да ћемо до краја године организовати други састанак министара Западног Балкана како бисмо резимирали докле смо стигли са процесом интеграција", рекао је Тајани.

Каже да су кораци напред направљени, како са европске стране, тако и са стране земаља Западног Балкана.

Тајани сматра да је европски план за нормализацију односа Београда и Приштине значајан корак у дијалогу. "Трудимо се да се ситуације не погорша, него побољша", закључио је шеф италијанске дипломатије.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво