Савет министара ЕУ дао "зелено светло" Приштини за визну либерализацију

Савет министара Европске уније дао је зелено светло за визну либерализацију за власнике пасоша издатих у Приштини, која би требало да ступи на снагу најкасније 1. јануара 2024. године, саопштено је у Бриселу.

"Нова правила путовања ће омогућити власницима пасоша издатих у Приштини да путују у ЕУ без визе на период од 90 дана у било ком периоду од 180 дана. Одлука ће се примењивати од ступања на снагу Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), или од 1. јануара 2024. године, шта год наступи прво", наводи се у саопштењу.

Одлуку о визној либерализацији треба да усвоји и Европски парламент, али у Бриселу оцењују да би требало да буде формалност, с обзиром на већ изражену подршку парламента за ту меру.

У име Шведске, која тренутно председава ЕУ, министарка за миграције Марија Малмер Стенергард је изјавила да је "Косово уложило велике напоре да унапреди своју безбедност и управљање миграцијама и да своју визну политику усклади са политиком ЕУ".

У саопштењу се наводи да ће том одлуком "цео Западни Балкан имати исти визни режим са ЕУ", као и да ће Европска комисија наставити да надгледа спровођење предуслова за функционисање безвизног режима.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво