Читај ми!

Притисак на опозицију у Приштини да се не противи европском плану

Међународне дипломате упозориле су представнике опозиционих странака Албанаца у Приштини да не користе тему Заједнице српских општина за унутрашње политичке игре, већ да подрже француско-немачки план којим се регулише оснивање те организације, подсећајући их да "најближи партнери снажно стоје иза овог предлога".

Из амбасаде Сједињених Држава у Приштини саопштено је да су забринути због ставова опозиције против европског предлога, који је усмено прихваћен као основа за даље разговоре са Београдом.

"Забринути смо због изјава лидера и званичника опозиционих партија којима се противе предлогу ЕУ. Ови ставови се не поклапају са америчком подршком предлогу", навео је портпарол америчке амбасаде у одговору приштинским медијима.

У двема највећим опозиционим странкама, Демократској партији и Демократском савезу, оцењено је да европски план за нормализацију односа са Београдом, прихваћен усмено 27. фебруара у Бриселу, не иде у прилог Приштини, јер се не фокусира како наводе "на међусобно признање, већ на формирање ЗСО".

Из ДСК-а су истакли да се ради о "највећем пропусту и историјској грешки у процесу дијалога".

"Сједињене Државе су више пута јасно стављале до знања да подржавамо дијалог који води ЕУ. Посебно, у потпуности подржавамо предлог ЕУ за нормализацију односа. Наши заједнички напори да унапредимо овај предлог укључили су консултације са опозиционим странкама Косова", наводи се у реаговању америчке амбасаде.

Подсећају да су и амерички председник Бајден и државни секретар Блинкен истакли снажну подршку предлогу ЕУ, да Приштина крене напред ка регионалној стабилности и европским и евроатлантским интеграцијама.

Уочи доласка посредника ЕУ Мирослава Лајчака у Приштину, и новог сусрета Вучића и Куртија 18. марта у Северној Македонији, из амбасаде Немачке у Приштини поручују опозицији да је бесмислено причати о прошлости, о теми разговора у вези са Заједницом српских општина.

"Постоји обавеза која је са претходних влада пренета на ову, односно са претходних влада, коју је чинила данашња опозиција. Та влада, тада састављена од данашње опозиције, добила је обавезе које није спровела, а садашња влада мора да се суочи са тим наслеђем", изјавио је немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

Преноси да лично, од опозиције очекује политичку одговорност и том приликом жели још једном да истакне да цела међународна заједница, а посебно најближи партнери Приштине, снажно стоје иза овог предлога.

"Зато желим да се надам да ће се опозиција понашати конструктивно и да ову суперполитичку тему неће користити за унутрашње политичке игре као што се то дешавало у прошлости. Сада се ради о обезбеђивању будућности, а овде свако има своју политичку одговорност, посебно опозиција", рекао је Роде за Радио Косово.

Забринути због ставова опозиције и могућег ометања спровођења плана за нормализацију односа Београда и Приштине, из Париза су позвали шефа Демократског савеза Косова Љумира Абдиџикуа, како би разјаснили процес дијалога и интеграциони процес у евроатлантске структуре.

"Током наредних дана, Абдиџику ће се састати са институционалним званичницима француске државе, како би разговарали о најновијим политичким дешавањима, дијалогу и путу интеграције Косова у евроатлантске структуре", наводи се у саопштењу.

Председник ДСК-а Љумир Абдиџику недавно је предлог споразума из Брисела оценио "опасним", а његово прихватање "историјском грешком".

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво