Читај ми!

Директне поруке и оне између редова – шта Запад очекује од даљих преговора Београда и Приштине

На бизнис форуму на Копаонику највише се говори о економији, али се неретко шаљу и политичке поруке. А на панелу амбасадора главна тема био је дијалог Београда и Приштине.

Док се топи снег на Копаонику, запад очекује отопљавање односа Београда и Приштине. На скупу, политичке поруке читале су се између редова, али и директно из изјава амбасадора западних земаља. Амерички амбасадор Кристофер Хил има очекивања од обе стране.

"Србија мора да да Косову међународни простор, нећу улазити у дефиницију тога, али ником није у интересу да Приштина буде изолована насред Балкана. Друга ствар је суштинска - Заједница српских општина мора да се формира из два разлога. Прво – то је део споразума постигнутог пре десет година", рекао је Хил.

Да би се потврдио кредибилитет процеса, истиче Хил, потписано мора да се спроведе.

"Друго, не морате да будете историчар или антрополог да схватите да Срби вековима живе на Косову и српска заједница има право да зна како ће изгледати њен живот", рекао је Хил.

О капиталу – не економском, већ политичком – говорио је шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре. Каже да је много уложено у процес нормализације односа Београда и Приштине, пред којима је историјска прилика.

"Не морамо да дајемо вештачке рокове, али морамо да разумемо хитност. Висoки представник Борељ и изасланик Лајчак су јасно рекли да морамо да се договоримо о имплементацији европског предлога. Ако се тим поводом ништа не деси – пропустићемо велику прилику, много економских шанси, инвестиција, могућности за побољшање живота обичних грађана", рекао је  Жиофре.

Тај ризик морамо да избегнемо, рекао је Жиофре и истакао да ово није време за одуговлачење, већ за доношење одлука.

Убрзани ход у дијалогу очекују и амбасадори Француске и Немачке.

"Не треба да чекамо деценије да би се приступило Европској унији, сада постоји прилика да се оствари напредак, а да се не пређу црвене линије ни на једној страни. Да се нормализују односи у корист становништва и српског народа на Косову, а то ће помоћи да се убрза процес приступања Унији", рекао је Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији.

"Дуго смо радили на процесу нормализације, нарочито последњих неколико месеци са европским предлогом. Надамо се да ће Београд и Приштина искористити шансу и наставити напред путем који су одабрали, а то је пут ка Европској унији", каже Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији.

Европа ће 18. марта за истим столом окупити Александра Вучића и Аљбина Куртија у Охриду када би, како је најављено, требало да се разговара о мапи пута за примену европског плана.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара