Читај ми!

Вучић: Нисмо продали ниједан комад оружја и муниције Русији или Украјини

Председник Александар Вучић рекао je да Србија није продала ниједан комад оружја или муниције ни Украјини ни Русији, најавивши нова улагања у одбрамбену индустрију. Истакао је и да није реално да Немачка повуче признање тзв. државе Косово. Вучић истиче и да се држи међународног права и потписаних споразума.

Александар Вучић је, одговарајући на питања новинара у Катару, рекао да Србија није послала ниједан комад оружја никоме од страна у том сукобу, најавивши нова улагања у одбрамбену индустрију преко "Југоимпорт СДПР-а".

"Нисмо продали ниједан комад оружја, оруђа ни муниције, ни Русији ни Украјини. Имамо дозвољене кориснике ‘енд јузере’ и само њима извозимо", изјавио је председник.

Одговарајући на оптужбе да се извози преко Турске, Вучић је рекао да су послови са муницијом која иде у ту земљу додатно заштићени обавезом да се она не може даље проследити без сагласности Србије.

"Чисти смо као суза. А хоћемо да зарађујемо. Поносан сам што ћемо да зарађујемо више", рекао је, истакавши да се Србија држи међународних закона, али да ће наменска индустрија да се развија.

Најавио је да ће бити уложено око сто милиона што је одобрено преко СДПР-а, подељено по фабрикама одбрамбене индустрије за повећање капацитета и нове линије, поручивши и да ће Србија наставити да прави оружје и да ће га бити још и више.

Говорећи о оптужбама да оружје доспева сукобљеним странама, Вучић је поручио да у Србији постоје они који денунцирају своју земљу лажима. "Тобож мени штета, а штете својој земљи", рекао је Вучић.

Подсетио је и да у фабрикама одбрамбене индустрије ради око 20.000 људи у Србији, а да и много више људи зависи од пословања тог сектора.

"Није реално да Немачка повуче признање" 

Председник Србије изјавио је и да није реално да Немачка повуче признање тзв. државе Косово и оценио да ће се Србија свакако суочавати са не лаким притисцима.

На питање новинара да прокоментарише захтев посланика "Алтернативе за Немачку" у Бундестагу који траже од Берлина да повуче признање тзв. државе Косово, Вучић је рекао да то није реално, јер политику води влада Олафа Шолца, али је за њега, каже, важно да постоје многи рационални ставови у Европи.

"Свакако се суочавамо са не лаким притисцима. По том питању је било безброј неистина и лажи претходних дана, јер многи су били страшно нервозни, љути, надајући се да ћу нешто да потпишем и да ће моћи да кажу да је Србија изгубила. Никада нису били ни забринути за Србију, већ су забринути за своје фотеље", рекао је Вучић.

Навео је и да му је "најбоље када му говоре о томе да је данас ситуација другачија и да је 27 земаља повукло признање такозваног Косова, а у њихово време ниједна земља то није учинила".

"Сад ви слушате те људе који вам соле памет и држе предавања позивајући се на аргументе које смо ми створили, направили и спровели", прокоментарисао је Вучић.

"Држим се потписаних споразума" 

Вучић је истакао и да се држи међународног права и потписаних споразума, као и да нема неког ко би могао да утиче на њега да промени "мисаони ток" у будућности.

Упитан да прокоментарише изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, да "Вучић само прича о ЗСО", председник Србије је одговорио да "има говорну ману, да је у праву Курти, те се држи међународног права, Повеље УН и потписаних споразума.

"Нема логопеда, мада он нема везе са тим или неког ко би могао да утиче на мој мисаони ток, који би могао нешто слично да промени у будућности", нагласио је председник.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво