Читај ми!

Петковић о пресуди Тодосијевићу: Читав процес фарса срачуната да се Србима суди без права и правде

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је да је најновија пресуда Ивану Тодосијевићу, због изговорене речи, "директни показатељ аутократског, недемократског и антисрпског лица актуелне власти у Приштини".

Петар Петковић поручује и да је ова пресуда Апелационог суда, у поновљеном суђењу, донета у супротности са Бриселским споразумом који предвиђа да састав већа судија за предмете који долазе из српских средина мора бити већински српски.

"Тодосијевић је осуђен јер је српски домаћин, српског рода, имена и презимена, који упркос тортури кроз коју он и његова породица пролазе, не жели да напусти своје огњиште", навео је Петковић.

Додаје да чињеница да о пресуди нису још званично обавештени ни Тодосијевић, ни његов бранилац, али јесу медији у Приштини, показује да је "читав процес фарса срачуната да се Србима суди без права и правде с циљем њихове стигматизације у јавности".

Поручује и да адвокат, кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију, наставља борбу за правду Ивану Тодосијевићу и искористиће могућност ванредног правног лека и заштиту законитости.

"Такође, Канцеларија за Косово и Метохију званично је о овом нечувеном потезу Приштине обавестила Брисел и Мирослава Лајчака, захтевајући пуно поштовање тачке 10. Бриселског споразума која се односи на начин суђења у предметима који долазе из српских средина, као и да се у случају Тодосијевића заштити слобода изговорене речи и мишљења, које су водеће цивилизацијске и европске тековине свуда у свету, али само не на Косову и Метохији", закључује се у саопштењу.

Српска листа: Антисрпска одлука суда 

Српска листа саопштила је да је реч о срамној, нелегалној и антисрпској одлуци Апелационог суда која је најбољи доказ у каквим "неусловима живе Срби на Косову и Метохији".

"Док међународна заједница ћути Приштина у 21. веку уводи вербални деликт, наравно Србину, јер је Србин. Наравно, за хиљаде гнусних увреда и претњи које свакога дана слушају Срби на овим просторима, што на улици, што из медија и јавних институција, и од лидера косовских институција који српски народ проглашавају криминалцима, убицама, силоватељима, геноцидним људима... нема нити судских поступака, нити осуда јер је напад на Србе очигледно на Косову и Метохији дозвољен", саопштила је Српска листа.

Истиче се да је правни тим господина Тодосијевића више него професионално урадио свој посао, да докаже да је слобода говора и мишљења "зајамчена свима па и Србину Ивану Тодосијевићу", али да због политичког процеса није било шансе за победу.

Српска листа затражила је од међународне заједнице, пре свега Европске уније, амбасада земаља Квинте, ОЕБС-а, Еулекса и УНМИК-а да најхитније реагују и укажу на кршење права српског народа и Ивана Тодосијевића.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво