Читај ми!

Опозиција у Приштини замера што у предлогу споразуму нема међусобног признања

Опозиционе парламентарне странке Албанаца у Приштини оцениле су да документ из Брисела не доноси међусобно признање, што је по њима главни критеријум за нормализацију односа са Београдом, а да са друге стране омогућава формирање Заједнице српских општина.

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи сматра да је Приштина изгубила признање и добила Заједницу.

"Мора се гласно и јасно рећи: већ је званично евидентно да европски предлог не предвиђа међусобно признање, као главни критеријум за нормализацију односа Косова и Србије и отварање европске перспективе за нашу државу", пише у коментару председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи.

Оценио је да је премијер Аљбин Курти "погрешним поступцима и политиком неповратно деградирао процес дијалога".

"Сходно томе, омогућио је уклањање коначног споразума усредсређеног на узајамно признавање и донео земљи привремени споразум са Удружењем у центру", написао је Краснићи на Фејсбуку.

Демократски савез Косова у реакцији такође истиче чињеницу да договор у Бриселу не садржи међусобно признање.

"Из изјаве премијера о овом споразуму који је већ усаглашен, али још није представљен Скупштини Косова, потврђена је забринутост ДСК, која је већ објављена. Овај споразум није коначан и не садржи међусобно признање. Штавише, задржава двосмисленост у тумачењу политичког статуса две државе", наводи се у саопштењу ДСК и истиче да је "то био циљ Србије".

"Све осим признања – био је циљ Србије. Све осим признања има овај споразум, који су стране већ прихватиле. Прихваћени документ предвиђа и примену свих досадашњих споразума – укључујући Заједницу, као и посебан статус СПЦ. Премијер само треба да се усагласи о датуму оснивања Заједнице, пошто је он, прихватајући примену прелиминарних споразума, пристао на њено оснивање", наводи се у саопштењу.

ДСК сматра да је, према њиховим речима, потпуно погрешно Куртијево вођење процеса дијалога током последње две године померило процес дијалога од коначног и правнообавезујућег споразума у ​​основни споразум, без признања у њему, и уз континуитет дијалога у наредним годинама.

"Закључак између избора таквог споразума и евентуалне изолације Косова је одговорност премијера", наводи се у саопштењу.

Председник Алијансе за будућност Рамуш Харадинај навео је на Фејсбуку да "споразум представља фактичко прихватање независности Косова, чиме се враћа политичка и безбедносна нормалност".

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара