Читај ми!

Подигнут улог у дијалогу Београда и Приштине – црвене линије и убрзавање ситуације

Нова рунда преговора Београда и Приштине одржава се током поподнева у Бриселу. Државни секретар Немања Старовић рекао је у емисији "Око" да је новост што су земље политичког Запада спремне да подигну политичке улоге, да запрете оној страни која опструира дијалог. Научни саветник Института за европске студије Слободан Зечевић каже да је положај Београда компликован јер иза француско-немачког плана стојe и ЕУ и САД. Представници Запада су до сада били медијатори, сада су преузели иницијативу, оценио је дугогодишњи дописник из Немачке Мирослав Стојановић.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти разговарају са представницима Европске уније о тзв. европском плану. Најпре су одржани одвојени састанци са европским лидерима, а затим и заједнички састанак са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

 

Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић рекао је гостујући у емисији Око да сведочимо комплексним разговорима, и да га не би чудило да разговори потрају до касно у ноћ, имајући у виду ставове који су веома удаљени.

"Новост представља, што нисмо могли да видимо пре годину дана, што су земље политичког Запада сада спремне да подигну политичке улоге, да запрете оној страни која опструира дијалог. До пре годину дана било је незамисливо да примењују такве мере чак и према својим љубимцима у Приштини. Говорим о томе да су те државе на јасан начин затражиле од чланица Савета Европе да обуставе поступак пријема Приштине у ту организацију", истакао је Старовић.

Према његовим речима, када имамо то у види морамо се запитати са каквим бисмо се ми последицама суочили, ако су једну озбиљну казнену меру применили према својим љубимцима.

Сматра да сви они који заговарају да се напусте разговори, несвесно или свесно раде у корист Аљбина Куртија, нико не био срећнији да Београд одустане од преговарачког процеса од Курти.

"То не значи да ми треба априорно да се сагласимо са свим оним што се у овом предлогу налази, али морамо се водити мудром тактиком да не будемо ми окривљени за неуспех овог процеса", истакао је Старовић.

Дугогодишњи дописник из Немачке Мирослав Стојановић је рекао да је подигнут улог на више начина и да су представници Запада до сада били медијатори и да су пуштали да се две стране договоре.

"Сада они преузели иницијативу, не остављају могућност ни Београду ни Приштини за приближавање ставова. Бацили су на сто један конкретан план. Ја верујем да о плану неће бити много разговора вечерас, већ више како ће бити настављен дијалог", истакао је Стојановић.

Додао је да ако разговор буде дуго трајао онда ће се говорити о конкретним стварима, а ако буде кратко трајао онда ће то бити формално договорено да се настави разговор следећи пут

"Убрзава се ситуација. Потребно је да направе политички поен у корист Приштине. Око приступа ЕУ. То је далека стаза, пошто председава Шведска да се та тема бар стави на дневни ред, јер после долази Шпанија као председавајући ЕУ, која је рекла да неће стављати ту тему на дневни ред", напоменуо је Стојановић.

Логистичка подршка САД 

Научни саветник Института за европске студије Слободан Зечевић рекао је да је реч о западном предлогу што нашу ситуацију чине компликованијом, јер је у оквиру ЕУ усвојен једногласно, чак и оне државе које нису признале Косово су гласале за овај предлог за нормализацију односа између Београда и Приштине.

"Очигледно је да постоји логистичка подршка САД. Сваки план који је само европски је пропао, ако нема САД у позадини нема ништа од плана. САД су иза овог плана. Ми смо избегли прву замку да ми не разговарамо о томе, што би био поклон за Куртија, то би било као одбијање плана З4. Можда ће бити прилике да говоримо о суштини. Компликована је за нас ситуација јер иза плана стоје и САД и ЕУ и чланице које не признају независност Косова", каже Зечевић.

Говорећи о ЗСО, Старовић каже да једино око чега се слажемо са САД је то је да се сачува кредибилитет преговарачког процеса на тај начин што ће се спровести у дело оно што је потписано.

"Није тајна да у овом плану, мапи пута, како га зовемо, нема пуно тога доброг за Србију, али морамо схватити, без обзира на то морамо да избегнемо све негативне последице, које би уследиле, ако би ми били препознати као страна која опструира", истакао је Старовић.

Напоменуо је да морамо бринути о интегритету процеса, о положају српског становништва на КиМ, а механизам за остваривање политичких права је Заједница српских општина.

Стојановић каже да нема поуздану информацију да ли се у плану нешто може кориговати или је то план узми или остави.

Сматра да Србија неће признати ни де факто ни де јуре Косово као независну државу.

"Лукаво осмишљен план" 

Зечевић је рекао да је добро у овом плану што у њему нема да се формално призна независност то је добро.

"План је лукаво смишљен јер говори о Србији и Косову као практично две државе, које комуницирају и закључују некакве договоре, све време се помиње суверенитет, улазак у ЕУ, а знамо да је за улазак у ЕУ потребан статус државе. Сам по себи план не води рачуна о српском ставу да ми не признајемо независност Косова", рекао је Зечевић.

Напоменуо је да се у плану не полази од тога да ми не признајемо независност Косова чак и неке државе ЕУ не признају.

"Морамо да се боримо да се план адаптира ситуацији по којој ми не признајемо независност Косова", каже Зечевић.

У писму које је председник Вучић добио, уочи одласка у Брисел, а које су потписали председник Републике Француске Емануел Макрон, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц и председница Савета министара Републике Италије Ђорђа Мелони поставља се питање да ли то подржава цела Европа или само ове три земље.

Старовић каже да је француско-немачки план представљен пред Саветом за спољне послове ЕУ, па пошто нико није исказао неслагање онда је то претпостављено сагласје свих 27 држава чланица ЕУ.

"Ово је борба на дужи рок. Ма колико слово овог плана било тешко за нас, са сличном ситуацијом смо били суочени пре 10 година када нам је представљен текст Бриселског споразума, међутим 10 година касније нема мање Срба на КиМ", каже Старовић.

Стојановић сматра да је ЗСО био кључни разлог да се отвори дијалог, ако се не оствари оно што је договорено не можете веровати ни било ком другом договору.

Зечевић истиче да је неопходно хитно формирање ЗСО, јер Курти добија замах да врши притисак зато што нема ЗСО.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се