Читај ми!

Молин: Шпанија ће наставити да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије

Амбасадор Шпаније у Београду Раул Бартоломео Молин нагласио је да ће та земља наставити да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, у складу са међународним правом, и додао да државни врх Шпаније неће гласати против интереса Србије у међународним организацијама.

Раул Бартоломео Молин је током састанка са члановима Посланичке групе пријатељства са Шпанијом у Скупштини Србије изразио наду да ће будуће председавање Шпаније Европском унијом бити од великог значаја за процес европских интеграција Србије, саопштила је прес служба Народне скупштине.

Како се наводи чланови ПГП, на челу са председником Групе Балинтом Пастором разговарали су у Дому Народне скупштине са амбасадором Молином и директором Института Сервантес Хосеп Мариа де Сагаром истакли су да бројност ове Посланичке групе пријатељства у Народној скупштини, од 80 чланова, говори о заинтересованости народних посланика за наставак и интензивирање како парламентарне, тако и свеукупне билатералне сарадње између Србије и Шпаније.

Пастор је посебно захвалио руководству Шпаније на принципијелној подршци које пружа Србији по питању територијалног интегритета и суверенитета и изразио наду да ће Шпанија остати доследна по том питању.

Такође, истакао је да високо вреднује континуирану и константну подршку Шпаније коју пружа Србији на Европском путу и изразио наду да ће приликом председавања Шпаније Европском унијом у другој половини године, Србија имати одређене бенефите, у смислу отварања нових кластера. 

Оценио је да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, културе и туризма.

Молина: Простор за сарадњу у области економије и културе

Молина је на састанку нагласио да Шпанију и Србију повезује истинско и искрено пријатељство и додао да постоји простор за сарадњу у области економије и културе.

Директор Института Сервантес Хосеп Мариа де Сагара је упознао чланове ПГП са Шпанијом са податком да је Институт у Београду основан 2004. године и да ће се следеће године обележити 20 година од његовог постојања.

Према његовим речима, сарадња у области културе има велике потенцијале, нарочито кроз учење језика и кроз организацију културних догађаја.

Додао је да јавна библиотека броји око 14.000 наслова на шпанском језику. У разговору са амбасадором Шпаније и директором Института Сервантес у коме су учествовали и чланови ПГП са Шпанијом Стефан Јовановић, Јелена Миливојевић, Горан Милић, Дејан Раденковић, Живота Старчевић, Наташа Кнежевић Тасић и Јован Палалић говорило се о интензивирању сарадње на свим пољима и европским интеграцијама Србије.

Народни посланици искористили су прилику да изразе захвалност Шпанији на континуираној подршци Србији по питању територијалног интегритета и суверенитета, као и на подршци Србије на Европском путу.

Закључили су да постоји простор за унапређење туризма, нарочито од када су успостављене директе линије Београда са Мадридом, Барселоном, Валенсијом и Малагом.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се