Читај ми!

Kампања за бојкот не смањује пласман робе из централне Србије на KиМ

Подаци Спољнотрговинске активности на Kосову и Метохији у јануару ове године показују раст увоза, а са тим и пласман робе предузећа из централне Србије порастао у односу на исти месец прошле године, саопштено је из Агенције за статистику у Приштини.

У јануару ове године из централне Србије на KиМ пласирано је робе у вредности од 17 милиона и 870 хиљада евра или за милион и 523 хиљаде евра више него у истом периоду прошле.

"Увоз из Србије у јануару 2022. године износио је 16.347.000 евра, док је у јануару ове године вредност увоза робе износила 17.870.000", наводи се у извештају Агенције.

Медији на албанском констатују да ови подаци указују да вишемесечни позив невладиних организација и друштвених активиста на бојкот робе из централне Србије није дао очекивани ефекат.

На KиМ су у јануару иначе увезли више робе у односу на прошлу годину. Укупан увоз износио је 353,7 милиона евра, а извоз 62,1 милиона.

Увоз из земаља ЦЕФТА у јануару достигао је 54,4 милиона евра, или 15,4 одсто укупног увоза, уз повећање од 7,1 одсто. Производи предузећа из централне Србије чине 5,1 одсто свих производа пласираних на тржиште Kосова и Метохије у јануару, навели су из Агенције за статистику.

Предузећа из Албаније су на другом месту са 4,6, а из Северне Македоније на трећем са 4,4 одсто.

Према подациме управе царине у Приштини, током 2022. године вредност пласиране робе из централне Србије на KиМ износила је 370 милиона евра.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво