Читај ми!

Вучић у Абу Дабију: Отпочела светска трка за наоружањем, Србија мора да има снажну војску

Председник Александар Вучић каже да је отпочела светска трка за наоружањем и да до сада никада овако није било. Вучић је на сајму у Абу Дабију истакао да ће пре краја године бити обезбеђено око 700 милиона евра за даље улагање у војску и домаћу одбрамбену индустрију. Навео је да се са француском страном преговара о куповини борбених авиона "рафал".

У склопу посете Абу Дабију, председник Александар Вучић обишао je 16. Међународни сајам наоружања IDEX.

Вучић је приликом обиласка рекао да је то "потпуно лудило", оценивши да је почела светска трка за наоружањем и да "досад никада овако није било".

"Када неко размишља да повећава пет одсто укупног буџета за одбрану, јасно вам је да је све отишло дођавола. Било је 1,2, па 1,3, а сада је пет одсто", истакао је Вучић.

Тврди да ће се због велике потражње залихе наоружања потрошити. 

"Велика је потражња, јер ће све нестати. Сви хоће да нам купе гранате, мине, ракете, бојеве главе... све што има експлозивно пуњење. Сви хоће да нам то купе за наредних 20 година, пошто сви планирају да толико дуго ратују. Сви се спремају за нешто, једино треба ми да будемо будале да то не видимо. Тако да ћемо се и ми наоружати и не брините за финансијску ситуацију у земљи – бринемо о томе", поручио је Вучић.  

Нагласио је да Србија мора да има снажну војску. У супротном, неће нас бити. Нестали бисмо као земља за три дана, додао је Вучић.

Вучић је позвао младе људе да се пријаве у специјалне јединице, наводећи да ће им основна плата бити 220.000 динара, а да ће им укупна примања премашити две хиљаде евра.

Објаснио је да ће специјалне јединице бити организоване у виду пирамиде, а поред осталог имати снажнији део механизованих јуришних батаљона, као и специјалне пешадијске јединице, а специјалне јединице биће наоружане и тенковима и панцирима.

Вучић је позвао младе момке да се пријаве на конкурс, и додао да је велики број упита послат већ првог дана. "Молим људе да се што пре пријаве и у Жандармерији ће имати такве услове. Морамо да имамо снажну војску", рекао је Вучић поновивши да све земље улажу огромне количине новца у наоружање.

"Имамо тенкове, фали нам људи"

Како каже, сви купују најбоље, тенкове за 12 до 13 милиона евра, а Србија за милион и по до два.

Каже и да Србија има велики број тенкова, али нема возаче и нишанџије. "Зато морамо да имамо веће плате, а свако ће примати преко 260.000, значајно преко 2.000 евра", истакао је Вучић.

"Мој позив младим момцима и девојкама да дођу у Војску Србије и виде шта желимо да направимо", рекао је он.

Упозорио је да нико неће моћи да опстане ко нема снажну војску, а додаје да су важни и здравство и економски напредак. "Сви су разумели да се одиграва нешто велико и спремају се за нешто велико, наредних дана очекујемо велике најаве и развој сукоба у негативном смеру", оценио је Вучић и додао "ми морамо да чувамо своју земљу".  

Вучић је обишао штанд Србије где су изложени сви производи, од теренских возила до униформи.

Том приликом упитао је произвођаче зашто не повећају капацитете и рекао им да пет пута повећају набавку материјала.

"Морамо да пробамо да имамо све, сваку бојеву главу", рекао је Вучић. 

"Преговарамо са Французима о куповини 'рафала'"

Вучић је рекао да Србија преговара са Французима о куповини вишенаменских борбених авиона 'рафал', као и да би то било највеће издвајање српског војног буџета, које би стајало и до три милијарде евра.

На питање новинара да ли бисмо могли да на рате платимо авионе 'рафал', Вучић је рекао да то није проблем, али да би онда наш рачун био и три пута већи, као и да је план да купујемо најновије и најмодерније машине.

"То би онда била велика снага, могло би да се дејствује превентивно и били бисмо много јачи", рекао је Вучић.

Рекао је да велике наде полаже и у нашег "обада", као и да ПР-ДЦ ради са "Крушиком", ако би могло да се стави 12 мина у дрон.

"'Нора' је, такође, велика ствар и већ сада може три хица у минуту да испали. Има 12 хаубичких метака, а направићемо до краја године да има 30. То би био страшан напредак 'норе', која онда постаје фантастично оруђе. Затим, радимо и на 'александру', по краљу Александру, ново оруђе са 155-262 мм као што је 'нора', које ће имати још брже испаљивање – шест у минуту, то ће бити велике новине и велика ствари."

Додао је да се ради и на модуларној ракетној артиљерији. 

"До септембра 2024. нова возила и оруђе у војсци"

Најавио је да ће 200 тешких возила и оруђа домаће производње бити купљено за војску до септембра 2024. године. "Видели сте и 'тамнаву'... то ће бити велике ствари. Све то купујемо до септембра 2024, за само годину и по дана биће у нашој војсци. Имаћемо и интегрисано управљање", рекао је Вучић.  

У обајави на Инстaграм профилу "buducnostsrbijeav", Вучић је нагласио да је важно да Србија присуствује Сајму наоружања у Абу Дабију, на коме се, како је рекао, окупио цео свет, од Русије до Кине. 

"Поносан сам на велики број српских штандова на Међународном сајму наоружања у Абу Дабију, јер ово је добар начин да Србија представи своју индустрију. Ми ћемо наставити да улажемо, како у одбрамбену индустрију, тако и у нашу војску", навео је Вучић. 

У делегацији је и министар одбране Милош Вучевић.

Вучић ће у Абу Дабију боравити до 22. фебруара, а између осталог, састаће се са шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, председником Уједињених Арапских Емирата.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво