Читај ми!

Лајчак: Са Београдом и Приштином радимо на два колосека

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, изјавио је да обавезе које су преузеле обе стране морају бити испуњене. Европска унија тренутно ради на два колосека, како би процес преговора између Београда и Приштине кренуо напред, каже Лајчак.

Прво приоритет је да се обе стране сложе око предлога ЕУ за нормализацију односа. Друго, паралелно настављамо да радимо на обезбеђивању пуне и тренутне имплементације свих елемената онога што је до сада договорено у дијалогу, који остају важећи и обавезујући су за обе стране, рекао је Лајчак у интервјуу "Политици".

Он је навео да је велики део Првог споразума који регулише нормализацију односа из 2013, до недавно већ био спроведен, како је казао, са значајним изузетком Заједнице општина са српском већином и одредби о снабдевању енергијом севера Косова, што је, како је нагласио, био део истог пакета.

"Неки делови имплементације остали су непримећени у јавности, али је све то било веома важно на путу ка нормализацији односа између Косова и Србије и доносило директну корист грађанима. На пример, имамо имплементиране споразуме који се односе на телекомуникације и интеграцију полиције, правосуђе и локалну администрацију, који су међутим обустављени у новембру 2022. повлачењем косовских Срба из институација на северу Косова", објашњава Лајчак.

Обе стране имају "списак неизмирених обавеза" из 2013

"Успоставлајње ЗСО од стране Косова је одавно закаснело и очекујемо да Косово са њим одмах крене, а Србија треба да омогући повратак косовских Срба у косовске институције", наводи специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине.

Истиче да и Приштина и Београд имају посла на спровођењу Енергетске мапе пута, а тзв. Косово такође има, како је нагласио, неизвршене обавезе у вези са споразумом о правосуђу.

"Са обе стране настављамо да радимо на широком сектру питања, укључујући успостављање ЗСО са српском већином, која чини део Бриселског споразума. Ратификовао га је и косовски парламент, чиме је за Косово то постало међународно правна обавеза. Разумемо да је ово питање осетљиво за Владу Косова, али обавезе морају бити испуњене. Став ЕУ и САД и других међународних партнера јесте да свако даље одлагање неприхваљиво", казао је Лајчак.

Како је објаснио, оснивање ЗСО има за циљ да се створи поверење између косовских Срба и владе у Приштини, као и да омогући конкретну подршку Владе Србије на транспарентан начин, као и да обезбеди да косовски Срби, већинске општине, могу да раде заједно како би обезбедили да се српска заједница на Косову развија и напредује.

Говорећи о новом предлогу ЕУ, односно француско-намачком нон-пејперу, Лајчак је казао да је настао у околностима када је демократска, међународна заједница све забринутија због понављања криза у вези малих, али како је рекао, веома симболичних питања у односима Брограда и Приштине.

"Ове кризе су скренуле фокус дијалога који организује ЕУ са онога што је заиста важно, а то је нормализација односа на путу ка ЕУ за обе стране, као и управљање кризама и гашење скоро свакодневно вештачки изазваних 'пожара'", казао је Лајчак и додао да не може да говори о детаљима предлога.

Говорећи о предлогу Лајчак је навео да је предлог ЕУ разрађен са једноставним циљем на уму - "да се позабави основним узроцима ових криза које се понављају, постави процес нормализације на одрживе темеље који су окренути будућности, доведе до стварног и неповратног напретка и поштује црвене линије обе стране".

Казао је да је циљ дијалога побољшање живота грађана, који су погођени проблемом тренутног недостатка нормализације одсноса између Београда и Приштине.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво