Читај ми!

Јевтић: Положај Срба на КиМ никад гори 15 година од једностраног проглашења независности

Потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић, поводом 15 година једнострано проглашене независности Косова, каже за РТС да је положај Срба никад гори и да је политика Приштине усмерена ка ускраћивању и оних права која стоје у законима на Косову и Метохији.

Петнаест година од једнострано проглашене независности Косова, Срби и даље живе изоловани у својим срединама, уз велику институционалну дискриминацију, са правима грађана другога реда, иако су им на папиру права загарантована.

Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца, рекао је у Дневнику РТС-а да је, када се говори о положају Срба, ситуација никад гора.

"Све оно што се дешава од тренутка када је Аљбин Курти преузео власт, усмерено је ка ускраћивању и оних права која стоје у законима на Косову и Метохији", истиче Јевтић.

Број инцидената, наводи, удвостручен је откако је Курти премијер, што описује однос актуелних власти у Приштини према Србима.

"На централном нивоу нема политичких представника Срба, што такође говори о односу. Све то заокружује целокупну слику проблема у којем се Срби данас налазе и живота у условима који су небезбедни, са јако слабим економским перспективама, а све због чињенице да актуелна власт чини све да Србе унизи и стави у што тежи положај", каже Јевтић.

Ипак, Јевтић истиче да дијалог нема алтернативу и да се мора разговарати како би избегли сукобе.

"Нажалост, са друге стране, Курти и влада у Приштини нису спремни за дијалог, јер је за њих дијалог нешто што ће њима одузети, како они мисле, нека права", указује потпредседник Српске листе.

"Међународна заједница не би смела да толерише институционално насиље над Србима"

Истиче да су Срби изложени неправедном притварању, а да они који желе да поврате своју имовину бивају оптужени за наводне ратне злочине.

"Увек инсистирам на томе да велики део одговорности има међународна заједница, које не би смела да толерише институционално насиље над Србима на свим нивоима", поручује Јевтић.

Потврђује да се 80 одсто случајева насиља над Србима дешава јужно од Ибра, али да у Штрпцу немају проблем са локалним Албанцима, већ са онима који не живе у тој општини.

"Албански народ прихвата реторику које је јако оштра према Србима. Константно се о Србима говори као о криминалцима", истиче Јевтић.

О ЗСО: САД овог пута спремне да приступе проблему на другачији начин

Када је реч о формирању Заједнице српских општина, Јевтић каже да је чињеница да је Вашингтон коначно увидео да Курти не само да није спреман да формира ЗСО већ није спреман ни да обезбеди било која права српском народу.

"Позиција званичног Вашингтона таква је да треба да се учини све како би се избегао било какав сукоб у овом делу Европе", наводи Јевтић, али напомиње да неки у Европи који нису део ЕУ, као што је Велика Британија, на другачији начин приступају читавом проблему.

Видео је, каже, у САД одлучност званичног Вашингтона да овога пута заиста приступи проблему на другачији начин.

Сигуран је да постоје неки рокови и да су врло одлучни да се формира Заједница српских општина.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво