Читај ми!

Захтев Приштини да обустави експропријацију и градњу полицијских база на северу КиМ

Житељи насеља Дрен, Лешак у других места у општини Лепосавић, заједно са општинским руководством и адвокатским тимом затражили су од представника централних институција у Приштини да повуку одлуку о експропријацији њиховог земљишта и план о градњи базе за смештај припадника интервентне јединице полиције.

Колективни захтев за поништење одлуке о експропријацији изнет је током расправе у Лепосавићу заказане на захтев грађана, а пошто је у Приштини 2. фебруара 2023. влада одобрила одлуку о даљем разматрању захтева за експропријацију непокретности од јавног интереса, а која је неопходна за реализацију "инфраструктурних пројеката од јавног интереса" у катастарским областима: Бистрица, Велики Брег, Дрен, Лешак и Кошутово у општини Лепосавић.

Влада је одлуку о експропријацији донела и за катастарска подручја: Брњак, село Ванје и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток, а јавна расправа поводом те одлуке заказана је за 21. фебруар у Зубином Потоку.

На неким од поменутих локација полицијске базе су већ изграђене, а на другима је градња почела или се тек планира почетак градње.

Председник Општине Лепосавић у оставци Зоран Тодић поручио је представницима владе у Приштини да су одлукама прекршили сопствене законе, доносећи их без претходне расправе и разговора са власницима имовинских права.

"Данас сте заказали расправу, а да сте експропријације спровели још прошле године. Да ствар буде још гора, објекти су већ изграђени у Шаљској Бистрици. Ово вам неће проћи, јер ви који сте дужни да спроведете одлуке, то радите мимо закона и то онда када овде нема представника, ни градоначелника, ни одборника. Ми те оставке нисмо спровели из хира већ због свега што нам ради влада Аљбина Куртија. Спомињете експропријације у Вељем Брегу, а то место се налази у општини Зубин Поток. Толико о томе колико ви познајете ову одлуку. Чак сте и парцелу на којој се налази гробље тек након реакције грађана и јавности изузели из одлуке", навео је Тодић током расправе.

Замерио је представницима владе у Приштини да нису одговорили ни на једно питање, замоливши их у име свих да пренесу руководству владе да пониште одлуку о експропријацији.

"Ми ћемо се на све демократске начине борити против ове експропријације", поручио је Тодић.

Један од заступника власника имања адвокат Небојша Влајић упитао је представнике владе у које се сврхе врши експропријација, а пошто одговор нису чули, подсетио је на речи припадника полиције која је терену обезбеђивала грађевинске машине ангажоване на отварању путева, да се обављају припреме за градњу полицијске базе.

"Било да је полицијска или војна база, то се зове касарна. Шта ће касарна у једном малом селу, коме ће то користити и која је јавна корист за грађане њена изградња. Закон говори да је поступак експропријације предмет строгих ограничења, поступака, правила и услова који су законски утврђени. Влада је ову екпропријацији започела тако што није поштовала ниједно правило нити процедуру коју је сама прописала и тако не може да се ради, то је кршење људских права", рекао је Влајић током расправе.

Пренео је да је поднео тужбу грађана који захтевају да се експропријација обустави, јер желе да несметано користе своју имовину.

"Тужба је поднета из јасних разлога да се одлука о екпропријацији стави ван снаге, да се обустави. Ови људи нису заинтересовани за накнаду штете, они нису тужили јер желе новац већ су тужбу поднели јер желе да се укину обављене радње, да се полиција, грађевинске машине и сви други склоне са својих места и да се њима омогући да своју земљу користе као што су и до сада користили", објаснио је Влајић.

Без објашњења шта се планира 

Директор Одељења за експропријацију у Приштини Африм Мурати у уводном излагању није навео шта влада планира да ради на парцелама захваћеним експропријацијом, додајући да су на терену изводили припремне радове за експропријацију.

Објаснио је да Закон о експропријацији предвиђа доношење прелиминарне одлуке, а после ње постоји период од 12 месеци за коначну одлуку.

"Свака странка или власник земљишта има право да се противи процесу експропријације", рекао је Мурати и додао да ће сви коментари изнети на јавној расправи бити разматрани.

Реаговали су присутни на расправи поручивши: "Нека чује међународна заједница, а и Ви, да ће мештани села Дрен животима бранити своје село."

Припреме за градњи полицијске базе, коју је претходних дана потврдио полицијски службеник на терену, Мурати је на расправи представио изградњом и проширењем пута, те економским развојем за грађане.

Досадашњим одлукама влада у Приштини је експроприсала више од 130 хектара земљишта на северу КиМ, првенствено за градњу база специјалних јединица полиције. До сада је у општинама Зубин Поток и Лепосавић подигнуто пет полицијских база.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво