Читај ми!

Молдавија између фудбалске утакмице, политике и могућих инцидената

Молдавија је од украјинских служби добила информацију да Русија уз помоћ држављана Белорусије, Црне Горе и Србије спрема нереде како би срушила режим у тој држави, саопштиле су молдавске власти. Због тога је група од 12 навијача Партизана, међу којима су и девојке, враћена са аеродрома у Кишињеву. Србија негира умешаност држављана у могуће нереде и тражи додатне информације. Оптужбе одбацује и Русија. Молдавија је данас на сат времана затворила ваздушни простор.

За 12 навијача црно-белих, пут у Молдавију био је само црн. Даље од аеродрома у Кишињеву нису могли. После пет сати провера и чекања на пасошкој контроли, речено им је да напусте земљу. То су и учинили, о сопственом трошку.

У међувремену, стигао је налог Безбедносне службе Молдавије да се утакмица игра без навијача, а разлог - опасност по државу.

Детаљније о наводним ризицима говорила је председница Молдавије Маја Санду.

"У плану за наредни период су акције у којима учествују војно обучени диверзанти у цивилу, који би предузимали насилне акције, нападали владине зграде и узимали таоце. Циљ је промена власти у Кишињеву. Документи добијени од наших украјинских партнера показују добро познавање локација и логистику за организовање субверзивних активности. План предвиђа и коришћење лица из иностранства - Руске Федерације, Белорусије, Србије и Црне Горе", каже Маја Санду.

Србија негира умешаност грађана у могуће насилне догађаје у Молдавији - то је у телефонском разговору молдавском колеги пренео министар спољних послова Ивица Дачић.

"Србија и Молдавија су пријатељске земље које су увек једна другу подржавале по питању територијалног интегритета, те зато тражимо од молдавских државних органа да сваку информацију о наведеним претпоставкама доставе нашим безбедносним службама. Тражимо све информације како бисмо спречили да било ко из Србије учествује у оружаним и насилним акцијама било где у свету, што је строго кажњиво по нашем закону", рекао је шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.

Додатна појашњења тражи и Црна Гора.

"Ако постоје неки неодговорни појединци, а вероватно постоје и код нас али заиста некако ми је то мало грубо звучало и ствара се утисак да сад држава Црна Гора учествује у проблемима који постоје у Молдавији. Имамо их својих преко главе, тако да њима желим све најбоље", каже Дритан Абазовић, председник црногорске Владе у техничком мандату.

Брисање границе између спорта и политике у вези је са непризнатим границама Придњестровља - самопроглашене државе у чијем је главном граду Тираспољу клуб "Шериф".

Међународно право Придњестровље сматра делом Молдавије која је самосталност стекла после распада Совјетског Савеза. На тој територији која се протеже, трупе које је подржала Русија 1992. године овде су покренуле сепаратистички рат.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара