Читај ми!

Разговори Београда и Приштине – притисци, неизвесност и инциденти

Специјални изасланик Стејт Департмента Дерек Шоле каже да је Приштина прихватила предлог Европске уније за нормализацију односа са Београдом. Из ЕУ већ су наговестили нови сусрет председника Србије и премијера привремених иснтитуција у Приштини. Председник Вучић не одбацује могућност одласка у Брисел, али понавља - формирање ЗСО је услов свих услова.

Две недеље након што је на Твитеру апеловао на Аљбина Куртија да прихвати европски предлог о нормализацији односа са Београдом, Дерек Шоле на истој мрежи, без више детаља сумира јучерашњи телефонски разговор са њим.

"Разговарао сам са премијером Аљбином Куритјем. Поздрављамо одлуку Косова да прихвати предлог ЕУ за нормализацију односа са Србијом кроз дијалог уз посредовање ЕУ. Сада је потребна имплементација како би се обезбедили значајни бенефити за обе стране", навео је Шоле.

Обе стране шеф европске дипломатије позвао је на састанак. Није прецизирао датум, само наговестио - долазак очекује у наредних неколико недеља. У међувремену, из Брисела стиже вест - Европска унија разматра шест услова за формирање ЗСО, које је Аљбин Курти поставио прошле недеље.

"Узели смо у обзир коментаре премијера Куртија у вези са Заједницом општина са српском већином, изнете у Скупштини 2. фебруара. У оквиру дијалога је и састанак на којем ће се разговарати о стварању Заједнице општина са српском већином, као и о сваком предлогу који две стране имају. ЕУ је спремна да на будућим састанцима омогући разговоре о ЗСО", навео је портпарол ЕУ, Петер Стано.

Формирање Заједнице српских општина - услов је свих услова, још једном се чуло од председника Вучића.

"Ја сам рекао није проблем могу да идем, кад ме зову, нећу да одбије разговоре, али не видим смисао. Једино да идем овако у туризам и да лепо одговарам на питања и да кажем имали смо леп састанак. Није проблем да разговарамо, али они морају да разумеју да оно што иде испред свега ЗСО. А све остало је безвезе, покушавате да ме убедите у нешто што нећу да прихватим", напомиње председник Србије Александар Вучић.

Разговоре на релацији Београд Приштина, пре свега оптерећују инциденти, каже министар одбране. У претходних сто дана забележена су 53 етнички мотивисана напада на Србе на Косову и Метохији.

"Ситуација на КиМ и даље је напета, непредвидива у контексту шта је оно што може даље да се дешава имајући у виду читав низ једностраних потеза које је администрација у Приштини повукла. Ми смо имали на један и по дан један напад на Србе, чешће него што се могло претпоставити да ће се дешавати и да ће то додатно компликовати читаву стабилност у региону", указује министар одбране Милош Вучић.

Због инцидената и хапшења, Срби са КиМ су пре више од три месеца напустили приштинске институције.

Да се у њих неће вратити све док се не примене раније потписани споразуми, још једном је поновио потпредседник Српске Листе Далибор Јефтић, по повратку из Вашингтона.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво