Влада Србије представила пројекте за Јабланички и Топлички округ

Премијерка Ана Брнабић представила је у Лебану пројекте које је Влада Србије завршила у 2022. години у Јабланичком и Топличком округу, међу којима су летња позорница на Тврђави Хисар у Прокупљу, док се раде пројекти као што су пут преко Радан планине и ограђивање археолошког налазишта Царичин град.

Завршена је летња позорница на Тврђави Хисар у Прокупљу за 150 места чија вредност је 17,6 милиона динара, а уз то уређена пешачка стаза до тврђаве, постављено осветљење и други туристички садржаји.

Адаптитана је и санирана трим стаза на брду Хисар у Прокупљу у вредности од 10 милиона динара. Трим стаза је дуга 1.310 метара и простире се у виду прстена око брда Хисар које представља непокретно културно добро.

Поред тога, завршена је и фаза један Туристичко-рекреативног парка Чукљеник, на Радан планини (прилаз, пешачке стазе и мобилијар, 32 милиона динара) чија вредност је 1,8 милијарди динара, а пројекат обухвата изградњу туристичко рекреативног парка на 44 хектара у шест зона - авантуристички парк за децу, туристички еко павиљон, градско излетиште, спортске, пешачке и бициклистичке стазе. Наставак радова и фаза два планирани су ове године.

Завршена је и фаза један пројекта парка и приступног пута на брду Хисар у Лесковцу, чија је вредност 22 милиона динара. Пројекат обухвата проширење и уређење постојећег видиковца, постављање застора, уградњу клупа и постављање реквизита, осматрачнице и осталог рекреативног садржаја за школски програм. Фазу два финансираће Град Лесковац.

У току је изградња пута преко Радан планине, а вредност радова је 1,8 милијарди динара (12 милиона евра). Тим путем биће спојено пет општина на југу Србије што ће покренути убрзани развој два округа - Топличког и Јабланичког. Повезаће се туристичке дестинације - Пролом, Луковска, Куршумлијска и Сијаринска бања, Царичин град, Ђавоља варош, неолитско насеље Плочник, док се путницима пут скраћује више него дупло. Рок за завршетак је до краја ове године.

Ограђивање Царичиног града у Лебану 

Ради се на ограђивању археолошког налазишта Царичин град у Лебану. Укупна дужина ограде је 2.510 метара која ограђује 20 хектара локалитета, а вредност радова око 15 милиона динара.

У току су и радови на уређењу центра Бојника. Реновира се отворени амфитеатар код спортске чхале и Плато испред позорнице, као и стаза за шетњу, кеј, мост и фонтана. Завршени су радови за прву фазу, који су коштали 30 милиона динара.

Такође, пранирано је више пројеката за изградњу у 2023. години у Јабланичком и Топличком округу, међу којима је Царичин град - реконструкција постојећег визитор центра Теодора и изградња Изложбеног простора са партерним уређењем у подножју овог локалитета са приступном стазом. Вредност тих радова је 200 милиона динара.

Планиран је капитални пројекат конзервације, рестаурације и презентације археолошког налазишта Царичин Град у периоду од 2022 - 2024. године. Вредност тих радова је 365.406.000 динара.

У плану за ову годину је и реконструкција Културног центра Сијаринска бања - амфитеатра, паркинга, саобраћајнице, платоа и моста, у вредности од 150 милиона динара.

Биће обновљено Римско купатило у Сијаринској бањи из 1936. године, а вредност тих радова биће 130 милиона динара.

Ове године биће изграђен Складишно-дистрибутивни центар поврћа и воћа, вредан 91 милион динара. То подразумева изградњу објеката за складиштење и прераду поврћа и воћа. Центар је важан за цео Јабланички округ, јер ће решити проблем пласмана пољопривредних производа и нестабилност цена на тржишту.

Изградња Стартап центра 

Планирана је изградња Регионалног Стартап центар и биће формиран Регионални иновациони стартап центар у сарадњи са академском заједницом у Лесковцу, која жели да се прикључи стартап сцени у Србији и промоцији иновационог предузетништва и дигитализације, у циљу наставка развоја југа Србије. Вредност пројекта 82 милиона динара.

Градиће се и Хитна помоћ у оквиру Дома здравља, Куршумлија, а вредност тог пројекта је 181 милион динара, као и Визитор центар Ђавоља варош са светлосним и звучним ефектима, оквирнр вредности 140 милиона динара.

За ову годину планирано је пројектовање биопостројења са ботаничком баштом, у Лебану, реконструкције Специјалне болнице за рехабилитацију Гејзир у Сијаринској бањи, постројења за прераду отпадних вода и водоводне мреже у Медвеђи и Сијаринској бањи.

Такође се планира пројктовање туристичког центрар Добра вода, општина Бојник, на Радан планини, вредност 150 милиона динара за изградњу, централног трга у Прокупљу, односно Трга Топличких јунака на којем се налази Споменик топличким јунацима из Првог светског рата, устаницима и жртвама Топличког устанка из 1917. године.

Укупан број пријављених пројеката заједно са путном инфраструктуром, расветом, трговима, Чистом Србијом, основним школама, домовима здравља, локалних улица, паркова, прелази 150 пројеката из ових шест општина и градова.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара