Читај ми!

Брнабићева: Стабилност обележила првих сто дана рада Владе

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је за првих 100 дана рада Владе Србије постигнута стабилност, као и даљи раст, истичући да је просечна плата у јавном сектору прешла 700 евра, као и да је на крају године била између 710 и 720 евра.

Ана Брнабић, на седници Владе у Лебану, изјавила је за првих сто дана раде Владе постигнута стабилност, заштита животног стандарда грађана, као и даљи раст.

"Постигнута је стабилност и континуирани раст плата и пензија, подршка најугроженијем делу становништва, даље инвестиције и раст и борба, без обзира на тешка времена", истакла је Брнабићева.

Према њеним речима, Србија има стабилну државну касу – дефицит је на крају прошле године био 3,3 одсто БДП-а, јавни дуг 55,2 одсто БДП-а, што се и даље смањује.

"Имаћемо тачне податке за плате у јавном сектору 25. фебруара. Тренутно знамо да смо завршили годину са просечним платама између 710 и 720 евра, које су 115 одсто веће него пре десет година", навела је Брнабићева.

Представљајући резултате Владе у првих 100 дана, подсетила је да су плате у јавном сектору повећане 1. јануара за 12,5 одсто, а у војсци 25 одсто, док су пензије у новембру и јануару повећане укупно 20,8 одсто.

"Тако да ће просечна пензија у 2023. бити око 320 евра", истакла је премијерка.

Четири целине обележиле првих сто дана 

Премијерка је рекла и да су првих сто дана Владе обележиле четири велике целине, али и сталне провокације, напади на Србе на КиМ и "тешки дани које је на себи изнео" председник Александар Вучић.

Нагласила је да се прва велика целина односи на буџет, а друга на енергетику, односно како смо се суочили са енергетском кризом.

Према њеним речима, трећа велика целика односи се на владавину права, као и привођење процеса уставних реформи.

Четврта целина представља сталну нестабилност и провокације, напади на Срби на КиМ, као и сто тешких дана које је на себи изнео Вучић, а који су се одразили и на рад Владе.

"Биће обезбеђено више инвестиција"

Председница Владе изјавила је и да ће држава изменама Закона о планирању и изградњи, укинути конверзију права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем уз накнаду, што ће додатно повећати ниво инвестиција у Србији.

"Када решимо проблем конверзије, биће обезбеђен већи ниво додатних инвестиција, па чак и од постојећих инвеститора у Србији, да не доводимо нове, а преговарамо и са новима, као и са новим инвеститорима за улагање у овај део земље (југ)", рекла је Брнабићева.

Истакла је и да у Србији немачки инвеститори запошљавају 80.000 људи, као и да је 95 одсто њих рекло да би поново инвестирало у нашу земљу и ширило пословање. 

"Формирање ЗСО – услов свих услова"

Брнабићева је у Лебану изјавила да је формирање Заједница српских општина (ЗСО), како је дефинисано Бриселским споразумом, "услов свих услова".

"Не постоји интерес Приштине да се формира ЗСО, али ни жеља да се имплементирају потписани споразуми. То је услов свих услова", рекла је Брнабићева.

На питање новинара како ће изгледати ЗСО и да ли ће, како се може чути, обухватити само четири општине на северу или све, премијерка је објаснила да Управљачки тим треба да дефинише ствари у вези са ЗСО, као и да свако кога интересује како ће изгледати треба да погледа споразуме.

"Не бих се тиме бавила на овом месту и на овај дан. Шта год да кажем, неко ће злоупотребити и искористити супротно интересима нашег народа. Имате споразуме, погледајте их, уз то треба да постоји Управљачки тим који треба да дефинише те ствари, нема потребе да причам на овом месту о томе", рекла је премијерка.

Нагласила је и да јој је сада занимљиво да посматра развој догађаја, када се виде отворене претње Приштине партнерима који инсистирају на поштовању споразума. 

Подсетила је да ће у априлу бити десет година откако је потписан први Бриселски споразум, додајући да је његово спровођење "нешто сасвим природно и што се очекује".  

"Санкције Русији услов за наставак евроинтеграција"

Брнабићева је изјавила да нема убрзања европског пута Србије, отварања нових поглавља и кластера у приступним преговорима зато што је, према њеном мишљењу, "услов свих услова" за наставак европских интеграција увођење санкција Руској Федерацији.

"Направили смо велике кораке и помаке. То говоре и два извештаја о напретку ЕК. Ти извештаји свим земљама чланицама ЕУ дају препоруку да се отвори Кластер 3 у преговорима са Србијом. То се још није десило, тај део смо завршили, чека се ЕУ", рекла је премијерка. 

Премијерка Брнабић у Дому културе "Радан", у општини Лебане, заједно са министрима представља резултате рада Владе у првом тромесечју.

"Обезбеђена енергетска стабилност"

Брнабићева је изјавила и да је осигурана енергетска стабилност, да Србија није осетила енергетску кризу, стабилизован је ЕПС, направљена је уштеда струје вредна 67 милиона евра, док су резерве нафте и деривата увећане.

Како је навела, у функцију су стављена постројења за хомогенизацију угља у Блоку Б ТЕ "Никола Тесла" и три пута више грађана добило је право на субвенционисану електричну и топлотну енергију.

"Зима је стигла полако на исток, а ми енергетску кризу нисмо осетили у Србији", рекла је Брнабићева и додала да Србија и даље има најјефтинију или међу најјефтинијим цену електричне енергије и гаса.

Сваки од министара имао је засебне посете у оквиру свог ресора у општинама Јабланичког округа.

Председница Владе почела је посету југу Србије обиласком радова у центру Бојника.

Обишла је радова на изградњи амфитеатра, чија прва фаза кошта 30 милиона динара, колико ће бити потребно и за другу.

После посете Бојнику, премијерка је посетила Царичин град, археолошки локалитет чије истраживање и откривање траје више од 100 година и где се очекује улагање у туризам.

"Радан планина и сав простор око Радан планине постају један туристички комплекс, то јест туристичка регија која ће бити значајна за развој", каже председник Општине Лебане Иван Богдановић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара