Читај ми!

У Скупштини Србије усвојен сет правосудних закона

Посланици Скупштине Србије усвојили су сет правосудних закона, којим је, између осталог, предвиђено да избор судија и тужилаца буде измештен из парламента у Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

Сет правосудних закона доносен је ради усклађивања са изменама Устава Србије у области правосуђа. Посланици су усвојили Закон о судијама, о уређењу судова, о Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и јавном тужилаштву.

Закони су усвојени данас, 9. фебруара, тачно годину дана од дана када је у Скупштини Србије проглашен акт о промени Устава у области правосуђа. 

Министарка правде Маја Поповић рекла је раније да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва. Поповић је указала да правосудни закони заједно са променама Устава имају потенцијал да донесу позитивне промене у правосуђу.

Предлози закони ће грађанима омогућити да лакше и брже остваре своја права, судијама већу независност, а тужилаштву самосталност.

"Већа правна сигурност утиче на прилив инвестиција, а све то доводи до повећања стандард грађана", истакла је Маја Поповић у Скупштини Србије.

Како је навела, најважнија измена се односи на измештање избора судија и тужилаца из Народне скупштине, а јавне конкурсе за њихов избор убудуће ће објављивати Високи савет судства, односно Високи савет тужилаштва.

Поред пет правосудних закона, посланици су усвојили измене Закона о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала, измене Закона о објављивању закона и других прописа и аката, измене Закона о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.

Скупштина је усвојила и измене Закона о Уставном суду, измене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије, измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Посланици су потврдили и давање гаранције државе за кредите Јавног предузећа "Србијагас", више међународних споразума и стални састав Републичке изборне комисије.

Посланици су гласали више од четири сата, јер је био поднет велики број амандмана.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво