Читај ми!

Баста: Испуњена мерила за отварање поглавља о слободном кретању робе

Европска комисија (ЕK) је обавестила Министарство привреде да су испуњена мерила за отварање поглавља - слободно кретање робе, каже ресорни министар Раде Баста.

Баста је навео да је обавештење о испуњеним мерилима за отварање тог поглавља стигло после више од осам година разговора са представницима ЕK и делегације ЕУ у Србији, подсећајући да Србија највећу размену остварује са државама ЕУ, те да је отварање поглавља – слободно кретање робе, историјски тренутак за нашу државу и народ.

Министар привреде захвалио је свим сарадницима из ресорног министарства који су учествовали у преговорима за отварање овог поглавља, министарки за европске интеграције Тањи Мишчевић, као и премијерки и свим члановима Владе Србије, саопштено је из Министарства привреде.

Подсећа се да суштину поглавља о слободном кретању робе чине технички прописи који регулишу инфраструктуру квалитета, а у коју спадају стандардизација, акредитација, метрологија, оцењивање усаглашености и тржишни надзор.

Постизањем потпуне усклађености домаћих прописа са прописима ЕУ обезбедиће се поштовање једне од основних слобода јединственог тржишта - слободног кретања робе. Овај принцип значи да трговина производима из једног дела ЕУ у било којем другом мора да се спроводи без ограничења.

Сходно томе, српски производи ће се кретати на европском тржишту без препрека.

Подсећа се и да ресорно министарство руководи радом преговарачке групе за слободно кретање робе и додаје да ће започети процедуру ради усвајања стратешких докумената од стране Владе Србије која су мерила за отварање поглавља - стратегије и акциони план за хармонизовану област, акциони план за област моторних возила и акциони план за нехармонизовану област.

Након усвајања стратешких докумената, ЕK ће припремити нацрт извештаја о испуњавању мерила за отварање поглавља који ће представити Савету ЕУ, што ће бити формална потврда од стране Брисела да су мерила за отварање преговора у овом поглављу испуњена, навело је Министарство привреде.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се