Читај ми!

НВО траже од Вучића да прихвати предлоге за нормализацију односа Београда и Приштине

Група невладиних организација и појединаца затражила је од председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Народне скупштине, да прихвате предлоге који се тичу предузимања неопходних корака за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Институције Републике Србије и њихови представници, као носиоци јавних функција, дужни су да својим грађанима и будућим генерацијама гарантују пуну примену будућих споразума између Косова и Србије", истиче се у саопштењу НВО.

Указује се да је то историјска прилика да власти у Србији и њени грађани прихвате реалност, као и да се поставе темељи за изградњу добросуседских односа Срба и Албанаца који би трајно променили перспективу читавог Балкана.

Додаје се да свака немогућност разговора са Приштином има корене у нашој конфликтној прошлости те је, како се наводи, преко потребно да се решења проналазе радом на узроцима који представљају жаришта нашег неразумевања и имају последице на свакодневне животе људи. 

"Нашим друштвима потребно је зрело и одговорно политичко деловање, које отвара простор за размену на свим нивоима и промену устаљеног начина на који се међусобно посматрамо више од три деценије. Сматрамо неопходним за трајно друштвено исцељење да се настави заустављен процес трагања за судбином убијених и несталих током оружаног сукоба на Косову и да се почне са применом механизама транзиционе правде на институционалном нивоу", наводи се у саопштењу.

Наглашава се да институције Србије морају бити одлучне, истрајне и спремне да зауставе екстремистичке политике и деловања различитих група и појединаца, укључујући и оне групе и појединце који, како се наводи у саопштењу, делују или су деловали уз подршку власти у Србији а које угрожавају мир, европску будућност земље и промовишу кршење људских права, дискриминацију, мржњу и лажи у јавном простору.

"Европски преговори Београда и Приштине и споразум који је представљен преговарачким странама морају бити транспарентно комуницирани уз изношење свих релевантних информација у јавност", сматрају НВО.

Оцењују да нови споразум добра прилика за заокрет Србије и изградњу политике помирења која ће градити везе, чувати мир и јачати владавину права.

Сматрају да је то уједно и прилика да Србија свету покаже да се њена спремност да иде напред огледа у храбрости да доносе одлуке које доприносе решавању историјских конфликата.

У саопштењу се закључује да је само такав политички и друштвени курс гаранција за непонављање сукоба из прошлости и изградњу будућности у којој једни другима нисмо претња, већ партнери.

Саопштење је потписало 19 невладиних организација и појединаца – Иницијатива младих за људска права у Србији, Хартефакт, Центар за практичну политику, Civil Rights Defenders, Институт за европске послове,  Грађанске иницијативе, Жене за мир, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Нови оптимизам, Центар за људска права Ниш, Консултације за лезбејке, Наташа Говедарица, Центар за културну деконтаминацију, Жене у црном Србија, Београдски центар за људска права, Фонд за хуманитарно право, Биљана Србљановић, Светислав Басара, Атина – Удружење грађана за борбу против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво