Читај ми!

Брнабићева са Шмитом: Србија за сарадњу и са централним и са ентитетским властима у БиХ

Србија је гарант Дејтонског споразума, поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и опредељена је и отворена за развој добросуседских односа и билатералне сарадње, што обухвата како сарадњу са њеним централним, тако и са ентитетским властима, рекла је премијерка Ана Брнабић у разговору са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом.

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини, Кристијаном Шмитом, о значају заједничких пројекта у региону за његов напредак и изналажењу начина да се њихова реализација убрза.

Ана Брнабић је подсетила да је Србија гарант Дејтонског споразума, да поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и да је опредељена и отворена за развој добросуседских односа и билатералне сарадње, што обухвата како сарадњу са њеним централним, тако и са ентитетским властима, саопштено је из Владе Србије.

Премијерка је током разговора у Влади Србије још једном подвукла да је и председник Александар Вучић у континуитету у претходним годинама слао позитивне сигнале и да наставља са таквом политиком, уједно истакавши да су безбедност, стабилност и економски развој у интересу читавог региона.

Према њеним речима, Србија пружа и многе могућности, посебно младима, за развој њихових потенцијала, улаже у савремене технологије и ИТ, али је такође веома отворена да са Босном и Херцерговином гради мостове на свим пољима.

Брнабићева је рекла да се радује сарадњи са новим сазивом Савета министара Босне и Херцеговине.

Премијерка је и овом приликом поновила да је неприхватљиво и супротно дипломатској пракси недавно објављивање у јавности ноте Амбасаде Србије у Босни и Херцеговини са личним и поверљивим подацима, које је довело до угрожавања безбедности штићене личности.

Премијерка се уједно захвалила саговорнику на недавном телефонском разговору на ову тему и исказаном разумевању.

Оценивши овакву праксу као неприхватљиву, високи представник Шмит је истакао да је у складу са одлуком Управног одбора Савета за спровођење мира о томе известио дипломатску заједницу у Босни и Херцеговини.

На крају, високи представник Шмит сагласио се са премијерком да је стабилност региона и његов економски развој изузетно важан, као и да у Београду види искреног сарадника и партнера.

Орлић и Шмит: Мир пресудан за напредак Западног Балкана

Очување мира од пресудног значаја за свеукупни напредак Западног Балкана и представља својеврсну гаранцију младима за будућност, сагласили су се данас, током разговора у Београду, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и високи представник Кристијан Шмит.

Како је саопштено из кабинета председника парламента, Орлић је током састанка поручио да Република Србија придаје велики значај односима са БиХ и да је опредељена за развој сарадње у свим областима, посебно када је реч о реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката и економској сарадњи.

Истакао је да политику мира, стабилности и прогреса за све у региону држава Србија води без изузетка.

"То је политика преседника Републике Александра Вучића, а иза исте стоји и наша Народна скупштина, као и Влада Србије", поручио је Орлић.

Кристијан Шмит је поздравио успехе које је Република Србија постигла када је реч о економији, оцењујући их као импресиван пример другима.

Такође, указао је на значај економске сарадње и повезивања, као снажног корака напред ка европској интеграцији читавог региона.

Орлић је поручио да "најзначајнији напредак долази када радимо заједнички и прогрес који смо ми постигли желимо свима у региону".

Како је истакао, однос Републике Србије према територијалном интегритету БиХ, односно поштовању Дејтонског споразума, познат је и непромењен.

"За нас је ово принципијелно питање - Република Србија суверенитет и територијални интегритет других држава поштује без изузетка, и очекујемо да се исто поштује и када је реч о нашој земљи", рекао је Орлић.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво