Читај ми!

Дан уочи седнице Скупштине о КиМ; Миливојевић: Државно, а не политичко питање – потребна одговорност и озбиљност

Посланицима је у уторак достављен извештај Владе Србије о преговарачком процесу са Приштином, што је и тема седнице Народне скупштине која почиње сутра у 10 часова. Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да политичке странке и појединци треба да покажу озбиљност. Јасно је у каквој смо позицији и да имамо притисак споља да се брзо реши ово питање, а он иде у правцу који се не поклапа с нашим интересима, навео је Миливојевић.

Влада Србије доставила је посланицима "Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023".

У извештају се истиче да је у овом периоду дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на Косову и Метохији и оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.

У извештају се истиче и да Београд неће одустати од захтева да ЗСО буде хитно формирана, као и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини, као и на заштиту српских националних интереса. 

На посебној седници на којој ће се овај извештај разматрати учествоваће и председник Србије Александар Вучић, а седница почиње сутра у 10 часова.

Дан уочи седнице Вучић је поручио да ће одговарати свима на седници парламента, али је оценио да многи на ту седницу не долазе због одговора, већ због самопромоције

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да су притисци и варнице ван Србије, укључујући најновије нон-пејпере и америчке депеше – очекивани.

"Све је то очекивано и није изненађење, али нама треба озбиљност на унутрашњој сцени. Суочени смо са најважнијим питањем од државног и националног значаја, потребни су нам политичка одговорност и озбиљност", рекао је Миливојевић.

Истиче да се не може разговарати о интересима појединих политичких структура мимо тог главног питања које је, истиче, државно, а не политичко.

Миливојевић напомиње да притисци споља иду у једном правцу који се не поклапа с нашим интересима. Очекује бурну седницу – репризу нечега што смо и раније виђали.

"Мислим да постоји обједињен став кад је реч о парламентарним странкама око једног питања, које је неспорно, да нема признања, потврде косовске независности и приступа Приштине УН. То је важно, али прилика је да се сутра тај став потврди као јединствен, национални став и да се он образложи", рекао је Миливојевић напомињући да то јача преговарачки капацитет Београда.

Без формирања ЗСО нема преговора 

Заједница српских општина (ЗСО) је на столу, а из Вашингтона стижу позиви да се она неодложно формира.

"Позиција Србије је потпуно јасна, као и позиција Америке – они кажу да је Бриселски споразум међународни споразум. Онда он не подлеже никаквим другим критеријумима, променама и интервенцијама, примењује се како је усаглашен и потписан. Став Србије је јасан – она се мора формирати онако како је дефинисана 2013. и 2015, у том смислу све ово третирам као покушај да се питање ЗСО поново отвори и да постоји интерес да се на неки начин разводњи раније дефинисано и усаглашено", рекао је Миливојевић.

Формирање ЗСО је, подсећа, предуслов да се уђе у суштински дијалог и да се створи амбијент за политичко решење које би било на бази компромиса и безбедности и стабилности на КиМ.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво