Читај ми!

Билчик: Безвизни режим је велики бенефит за Србију, хајде да га заштитимо

Ако Србија седи у зачељу воза који води ка ЕУ, јасно је да ће то имати последице, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик за "Глас Америке".

Унутар ЕУ нема разговора о прекиду преговора са Србијом, али неће бити напретка у преговарачком процесу ако не буде помака у домену владавине права, дијалогу Београда и Приштине и усклађивању спољне политике са Бриселом, пре свега у домену санкција Русији, поручује Владимир Бичик.

Прецизирао је да је могуће да стране инвестиције буду угрожене због актуелне позиције Србије и поручио да је "прошло време када је могло да се седи на више столица".

"Мислим да је важно разумети да су ове три ствари испреплетане: нормализација односа Београда и Приштине, рад на владавини права, демократији и реформама, као и усклађивање са позицијом ЕУ у спољној политици, посебно откако је Русија кренула у инвазију на Украјину", истакао је Билчик у интервјуу за Глас Америке.

Према његовим речима, што више Србија буде урадила на реформама, демократији и усклађивању, биће лакше дискусије у дијалогу Београда и Приштине.

Такође, истакао је, што више буде напредовала у дијалогу, биће лакше отварање и других области у европским интеграцијама.

Билчик је нагласио да неће бити замрзавања преговарачког процеса, напомињући да су кључне одлуке у рукама Србије.

Како је прецизирао, "није реч о спољном притиску, неком ултиматуму ЕУ, реч је о избору Србије".

"Србија је пре неколико година направила избор и сада су околности и контекст тешки за све нас. И желимо да Србија буде доследна свом избору. Наставићемо да разговарамо, наставићемо да шаљемо исте политичке поруке и процењиваћемо напредак у преговорима на основу избора које Србија буде правила у домену спољне политике, дијалогу Београда и Приштине и унутрашњим реформама", нагласио је известилац Европског парламента.

"Прошло је време када сте могли да седите на више столица"

На питање да ли задржавањем актуелне политике према Русији, Србија може до чланства у ЕУ, Билчик је рекао да је време да се направи избор.

"То је порука коју шаљемо све време од фебруара 2022. и неће се променити. Србија мора да изабере. Србија је суверена земља за коју верујем да јој је место у ЕУ и да има капацитет да испуни услове за чланство. Само је потребно донети неке тешке политичке одлуке. Србија је, као суверена земља, пре неколико година донела одлуку да отпочне преговоре са ЕУ. И желимо да то успешно приведемо крају. Али, цео тај процес није компатибилан са развијањем веза са ратнохушкачким, аутократским земљама. Да будем веома јасан – прошло је време када сте могли да седите на више столица. Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, мора да направи јасне изборе", поручио је Билчик.

Како је навео, "ако Србија седи у зачељу воза који води ка ЕУ, јасно је да ће то имати последице".

Билчик је, такође, указао да нема никаквих тајних разговора, нити тајних планова у ЕУ.

"Ако су услови у некој земљи такви да инвеститори имају сумње у одрживост инвестиција, ако постоје проблеми у вези са сигурношћу, стратешком позицијом, стабилношћу, а видели смо шта се дешавало на Косову протеклих недеља; ако постоје проблеми у вези са јавним институцијама, владавином права; ако има потенцијалног утицаја трећих земаља на политику, бизнис, животну средину – и ти утицаји долазе из држава које су отворено непријатељски настројене према Европи, њеним принципима, онда се подразумева да ће то имати важне последице по економију, политику, инвестициону климу. И то није питање неких тајних разговора, већ реалности", упозорио је известилац ЕП.

Постоји ли ризик да ЕУ Србији поново уведе визе

Говорећи о томе да ли постоји ризик да ЕУ Србији поново уведе визе, Билчик каже да "било која област која није затворена, у којој преговори нису окончани, може бити поново размотрена ако постоје добри разлози за то".

"Имали смо тешке али добре разговоре са властима у Београду око усклађивања визне политике и у извештају констатујем да постоји усклађивање у том погледу. У мојој земљи, Словачкој, деведесетих смо имали владу која је такође осцилирала између Истока и Запада. И тек смо 1998. направили избор да идемо ка ЕУ и НАТО-у, и будемо партнер Запада. Визна политика се такође користила од стране земаља чланица у разним фазама приступног процеса, да би нам сигнализирала да у некој области морамо више да радимо. Чињеница да ЕУ има безвизни режим са Србијом је велики бенефит. А моја порука је – хајде да га заштитимо", поручио је Билчик.

На питање какви су ризици за Брисел ако не интегрише Србију у ЕУ, посебно када је реч о руском утицају, Билчик објашњава да је део процеса интеграција и уклањање руског утицаја, као и да је то јасно свима који разумеју како функционише ЕУ.

"Желимо да Србија буде чланица ЕУ и важно је да Србија направи суверене изборе, доследне стратешком опредељењу од пре неколико година. Ми смо рекли који су услови за чланство. Да закључим – када погледате све земље које су се придружиле ЕУ у протеклих 20 година, сви имамо неких проблема, али квалитет живота, животни стандард, прилике за грађане су много боље, има их много више него што могу да видим изван ЕУ", закључио је Билчик.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара