Читај ми!

Борба против корупције и владавина права императив Србији на путу у ЕУ и бољем животу грађана

Владавина права и борба против корупције су најважнији, али не само за европски пут Србије, већ и за побољшање свакодневног живота људи. То је закључак конференције "Борба против заробљавања државе у Југоисточној Европи: испуњавање европског обећања о владавини права", на којој је истакнута и важна улога цивилног сектора у тим областима.

За годину дана, колико траје рат на истоку Европе и борба са безбедносним изазовима, толико се тражи и јединство земаља чланица Уније, али и оних који теже да уђу у тај клуб. Бриселска администрација, чини се, пажљивије прати реформе у земљама региона Западног Балкана.

"Питање корупције данас није искључиво унутрашње политичко питање. Питање корупције је данас стављено на дневни ред међународних односа и из те перспективе, ако Србија и њена власт жели да буде кредибилан партнер, мораће много више напора да инвестира у борбу против корупције", истиче Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике

У њој дипломате читају и економски интерес. Највећа одговорност је, кажу, на Влади. Констатују помаке, ипак, за њих је императив – нова стратегија у борби против корупције.

"За пословање повољни услови подразумевају смањивање ризика како би домаћи и страни улагачи били више мобилисани за важне економске активности. Поверење у институције, њихову независност су кључни фактори за напредовање економије. Ако једно друштво то не може да оствари, улагања и радна места ће отићи негде другде", упозорава Јорн Еуген Гјелстад, амбасадор Норвешке у Србији.

Кристофер Хил, амбасадор Сједињених Америчких Држава, истиче да није поента само улазак Србије у Европску унију. 

"Ви ћете доћи тамо, сигурно, али не треба само то да буде ваша мотивација. Треба урадити најбољу ствар за грађане, када је реч о корупцији то је суштина једног друштва. Мора да постоји консензус у земљи да се тај проблем реши", указује амбасадор Хил. 

Између осталих, то је задатак за Министарство за европске интеграције. У том контексту, ресорна министарка подсећа на промену Устава у делу који се односи на правосуђе. Чека се сет нових закона.

"Тренутно имамо радну групу која је сачињена не само међусекторски у смислу државних институција, Владе Србије, већ укључује и цивилно друштво, као и професионалне асоцијације. Борба против корупције није само имати могућност за превентивне мере, већ имати и казнене мере и бити што ефикаснији", наглашава Тања Мишчевић, министарка за еворпске интеграције.

Као кључног патнера у борби против корупције, министарка препознаје цивилно друштво.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара