Читај ми!

Дрецун: Куртијева антисрпска реторика подстиче на насиље према српском народу

Снажна антисрпска реторика Аљбина Куртија и других званичника у привременим институцијама самоуправе, свакако не обесхрабрује насилнике, већ их подстиче на насиље према српском народу, рекао је за РТС председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун. Оценио је и да би било мање етнички мотивицаних напада да је ЗСО формирана. Дрецун је истакао да је на председнику Вучићу "да иницира тражење нашег пута у решавању косметског проблема".

Председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Милован Дрецун рекао је за РТС да Приштина не поштује све што је договорено и да се сада на њих врши притисак западних земаља да се реализује Заједница српских општина.

"Са наше стране је јасно речено да без Заједнице српских општина нема повратка српских политичких представника у привремене институције самоуправе и да нема наставка дијалога ако се Заједница не реализује", истакао је Дрецун.

Оценио је да су у напорима да се ЗСО оснује можда најупорнији Американци и додао да предлог статута Заједнице годинама стоји у фиоци Мирослава Лајчака и да је на њему било да га стави на дневни ред на неком од састанака делегација Београда и Приштине.

"Курти упорно уместо Заједнице говори о правима Срба. Дакле, он неће ни да спомене Заједницу српских општина. Такође, у овом европском предлогу се не говори о Заједници српских општина, говори се о одређеној самоуправи за српски народ, они кажу за српску заједницу на Косову и Метохији", навео је Дрецун.

Додао је да сада остаје сада питање како ће се Приштина понашати.

"Лако је могуће да Курти до краја одбије формирање ЗСО и да иде на превремене изборе да би остао доследан обећањима која је давао, али Заједница је кључ и Мирослав Лајчак је рекао да је за њих ЗСО кључ стабилности на КиМ и да је та Заједница формирана сигурно бисмо имали много мањи број етнички мотивисаних напада на Србе, на њихову имовину, на Српску православну цркву", истакао је Дрецун.

Говорећи о јучерашњем нападу на 15-годишњака у Сувом Долу, Дрецун је рекао да је Приштина толерише и тиме подстиче нападе на српски народ.

"Ако полиција не реагује на одговарајући начин против оних који изазивају насиље, ако тужилаштво не реагује како треба, ако правосуђе не реагује, ако су благе казне или се уопште не кажњавају, то је онда резултат политике коју води Приштина, та снажна антисрпска реторика Аљбина Куртија и других званичника у привременим институцијама самоуправе, свакако не обесхрабрује насилнике, већ их подстиче на насиље према српском народу", нагласио је Милован Дрецун.

Председник Скупштинског одбора за КиМ рекао је да је председник Вучић на минулим изборима добио велику подршку грађана и да он има највећу политичку снагу у Србији.

"Његов посао је да се суочава са проблемима, да их у договору са осталим политичким субјектима, са извршном влашћу, са парламентом решава и на њему је да иницира и мислим да је он то већ рекао након састанка са петорком, да ће обавити консултације са свим кључним актерима на нашој политичкој сцени. На њему је да иницира тражење нашег пута у решавању косметског проблема", навео је Дрецун.

Напоменуо је да се у јавности створила прилично велика тензија и додао да је француско-немачки предлог само основа за разговор и да је потребно разговарати, али и да се прибојава да "опет не наседнемо на неке наше заблуде које су већ постале трагичне".

Гостовање Милована Дрецуна у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво