Читај ми!

Случај Рачак – више од две деценије покушаја да се одбрани истина о лажном поводу за бомбардовање

Тужилаштво у Приштини расписало је међународну потерницу за хапшење 18 Срба који су, наводно, одговорни за догађаје у Рачку 1999. године. То је саопштио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на комеморацији поводом годишњице тог случаја. Дуже од две деценије Србија покушава да одбрани истину о догађајима у селу Рачку, када је убијено је 40 припадника тзв. ОВК. Случај Рачак био је непосредан повод за бомбардовање тадашње Југославије.

Србија годинама доказује да су тврдње Приштине о "масакру над цивилима" у Рачку чиста лаж и да је реч о сукобу са припадницима тзв. ОВК, док Приштина и данас тврди да је реч о "масакру недужних цивила". Курти оптужује да они који, како каже, "негирају геноцид", сањају о његовом понављању.

"Не можемо заборавити, не можемо амнестирати. Позивајући се на сведочења из тог времена, изјаве 63 саслушана сведока и доказе Хашког трибунала, косовско тужилаштво је расписало међународне потернице за 18 особа, Срба, осумњичених за учешће у масакру у Рачку", објавио је Курти.

Поводом Куртијеве поруке, реаговао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Колико год се премијер привремених приштинских институција и остали ветерани-терористи трудили да монтираним оптужницама нападају Србе и да прекрајају праву природу антифашистичке акције у Рачку пре 24 године, то им Србија неће дозволити. Докле постојимо, причаћемо нашој деци, али и целом свету да је Рачак био и остао легална и легитимна акција наше војске и полиције против терористичке формација тзв. ОВК", истакао је Селаковић.

Шта је утврдила српска истрага

Истрага српске полиције и тадашњег дежурног судије утврдила је да међу убијенима нема жена и деце, да је већина на себи имала вишеслојну одећу, војничке цокуле и да су користили оружје. Парафинска рукавица била је позитивна код 37 жртава од 40 убијених.

Истражни судија у случају "Рачак" Даница Маринковић навела је да је смрт код свих 40 тела које су пронашли у џамији наступила од повреда нанетих из ватреног оружја из даљине и у седећем положају, што је, напомиње, закључак који и дан-данас стоји на основу прикупљених доказа.

"Што указује да уопште није било масакра и да уопште нису у питању недужни сељани или цивили у Рачку, која је пласирана лаж у старту и на основу те лажи и преваре искоришћен је Рачак као повод да нас бомбардују, да изврше НАТО агресију на тадашњу СРЈ", истиче Маринковићева.

У филму Слађане Зарић "Досије Косово – Рачак", који РТС емитује у уторак увече, пријатељ суда у процесу против Слободана Милошевића Бранислав Тапушковић објаснио је да је код нас парафинска рукавица необорив доказ да сте имали оружје у рукама, барутне честице.

"Ту се водила полемика и са Бакаром и с Хеленом Рантом. Они су тврдили да је то застарела метода, да се то нигде у свету не користи, позивали су се на нека испитивања која се другачије раде, али морају да се ураде у року од три до шест сати након проналажења тела, а они то нису урадили на увиђају", подсетио је Тапушковић.

Репортер Фигароа: Вешта манипулација ОВК

Еминентни репортер француског Фигароа Рено Жирар, сведок дешавања тих дана на Косову и Метохији, тврди да су догађаји у Рачку били вешта манипулација ОВК како би изазвала међународну војну интервенцију против Срба.

У томе су имали здушну подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијама Вокера.

Када је дан после стигао у село Рачак, затекао је, каже, униформисане припаднике ОВК у целом селу и тела, искључиво мушкараца, поређана једно уз друго. 

Можда се, каже Жирар, српске власти нису придржавале правила, закона ратовања, али није то просто био масакр цивила у селу.

"Било је то село у коме сте имали ровове. Тако да сам био заиста збуњен. Рекао сам да дугујем истину, да кажем шта сам видео. Тако сам следећег дана написао чланак, базиран на тим чињеницама. Написао сам да је Вокер можда мало преуранио у давању свог закључка. Била је то велика, ударна вест. Фигаро је то објавио ујутру, а Монд после подне", сећа се Жирар.

"Оно што они воле, ја називам холивудизацијом медија"

Онда је тај чланак, наглашава, изазвао велику буку.

"Вокер је рекао да је грозан и да неће да ме прими. Пријатељ Американац ми је рекао: ђубре једно, убио си причу. Оно што они воле, ја називам холивудизацијом медија, где показујете лоше људе како убијају добре, а Запад гледа и не чини ништа", каже Жирар.

Шта је рекао капетан Скот, који је био у Рачку

У уторак увече, када је објављен тај чувени чланак, додаје новинар, вечерао је са својим пријатељем Кристофом из Монда и са чланом америчког тима који је био у Рачку тог петка.

"Он се зове капетан Скот. Вечерали смо заједно. Питали смо шта се догодило? Зашто нисте рекли у петак Кристофу шта се догађа? Зашто сте чекали суботу да дође ОВК и каже свету да се десио покољ? Шта се догодило? Одговорио је: То је веома тешко, ми знамо да нико није био код јарка у петак. Рекао нам је да је у суботу, недељу и понедељак ишао кроз села, да су му људи рекли да понеко понекад мора да се жртвује. Када имате узвишени циљ, морате да се жртвујете", наводи Жирар.

Премештање тела, скидање униформи и упорне лажи за светске медије

Међународна мисија, предвођена Вилијамом Вокером, потрудила се да другачија слика оде у свет.

Премештањем тела албанских бораца, скидањем униформи и упорним лажима за светске медије успели су да од полицијске акције против терориста направе масакр над недужним цивилима.

Такву интерпретацију подржала је и накнадна анализа посебне експертске мисије коју је предводила финска лекарка Хелена Ранта.

Касније је сведочила да је радила под великим Вокеровим притиском. О томе сведочи филм "Досије Косово – Рачак".

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво