Читај ми!

Курти: Међународна потерница за 18 Срба осумњичених за убиство Албанаца у Рачку

Премијер у Приштини Аљбин Курти рекао је "да се масакр у Рачку не може сакрити и заташкати", наводећи да је тужилаштво расписало међународне потернице за хапшење 18 Срба који су, наводно, одговорни за тај случај.

"Позивајући се на сведочења из тог времена, изјаве 63 саслушана сведока и доказе Хашког трибунала, косовско тужилаштво је расписало међународне потернице за 18 особа, Срба осумњичених за учешће у масакру у Рачку", рекао је Аљбин Курти на комеморативној академији поводом 24. годишњице овог случаја, одржаној у Штимљу.

У Рачку, планинском селу надомак Штимља, одата је почаст за 45 Албанаца убијених пре 24 године у сукобу припадника бивше Ослободилачке војске Косова са припадницима МУП-а Србије, у догађају који Албанци представљају као "масакар режима злочинца Слободана Милошевића". 

Данашњем догађају су поред Куртија, присуствовали и председници опозиционих странака Албанаца, тадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер и други.

Вокер је догађај у Рачку први означио као злочин против човечности, што је био окидач за каснију интервенцију НАТО-а против тадашње СР Југославије.

Вокеру је у спомен-комплексу у Рачку подигнут споменик.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво