Читај ми!

Владимир Орлић: Од Србије ништа важније нема

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић, изјавио је у интервјуу за Први програм Радио Београда да ће текућа година бити и година пуна изазова како на унутрашњем, тако и на спољно-политичком плану, али и година свеопштег развоја, повећања животног стандарда и смењења сиромаштва. Оценио је да политика државног руководства нема алтернативу, да је у функцији свеопштег бољитка и да као таква има подршку грађана.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић оценио је, у емисији Првог програма Радио Београда "У средишту пажње", да ће 2023. година бити година изазова, али и да је за Србију важно да смо у њу ушли са завидном финансијском стабилношћу јер из добрих економских поставки и буџета црпимо снагу за све остало - снажнију економију, животни стандард и све друго, а све што радимо радимо са великим успехом.

Објаснио је да је 55 одсто јавног дуга велики успех за Србију, односно да много богатије државе по том питању стоје много лошије од нас.

"Усвојили смо буџет који подразумева да од јануара месеца кренемо са оним што смо обећали - биће повећања плата и пензија - кроз 2 круга то је преко 20 одсто, током године биће и до 28 процената. Ретко ко у Европи може то да уради", каже Орлић.

Истиче да смо успели да сачувамо радна места, незапосленост је испод 9 процената - што је рекорд, смањили смо сиромаштво, са инфлацијом се боримо успешније него многе државе Европске уније.

Тренутно се у Србији гради 10 путева и брзих саобраћајница, као нигде у Европи указује Орлић и истиче да ће се радити на повећању стандарда, да се наставља са реализацијом планова - који се не тичу само ауто-путева клиничких центара, ..., и који су раније били само снови, а сада постају реалност.

Космет - државни и национални интерес

Када је о КиМ реч Србија води рачуна да заштити државне и националне интересе, прецизира председник Скупштине и истиче да је наша земља изложена великим притисцима.

"И у таквим немогућим условма радићемо оно што смо и до сада - а то је да свој брод који се зове Србија, водимо кроз огромне буре и велике таласе, између стена и хриди, водећи рачуна да се сачувамо у највећој могућој мери", напоменуо је.

Снаге да се суочимо са изазовома имамо више него што смо је имали, верује председник Скупштине, а она се огледа у снази наше економије, кроз инфраструктуру.

Србија је, истиче Владимир Орлић, израсла у лидера Западног Балкана, постали смо мотор развоја региона. То се, према његовим речима, потврђује и нашим међународним статусом, поштовањем које нам други указују, кроз различите победе које смо остварили ради заштите сопствених интереса.

Наставићемо да јачамо сопствену државу, наглашава Орлић и наводи да је у тексту "Јерусалем поста" истакнуто да је захваљујући мудрости наше државне политике и председника Александра Вучића на првом месту, а који је показао да можемо да водимо мудру државну политику и не наседамо на провокације Албина Куртија и Приштине, у региону избегнут Трећи светски рат.

"Показали смо да можемо да чувамо мир и стабилност, али не само за себе већ за све у региону и свету, и то је озбиљно признање за мудру политику који води прави лидер председник Србије, то је признање и нашој држави, јер је реч о политици коју води цела земља", рекао је.

Орлић истиче да поред снаге имамо и јединство - то је јединство државе и народа. "Оно је, указује, потврђено кроз резултате избора, кроз 2.250.000 гласова које је добио Александар Вучић, чиме се манифестује јединство народа окупљеног око државне политике и председника који ту политику предводи. На тај начин се показује шта знамо и шта желимо да постигнемо, тиме смо показали да смо на правом путу и да умемо да радимо", констатује Владимир Орлић. 

Став Србије о КиМ поштује и разуме већи део међународне заједнице 

"Представници државе свуда и на сваком месту објашњавају каква је наша позиција по питању КиМ, отворено говоримо да смо поносни на чињеницу да можемо да кажемо да се данас принципијелно заузимамо за нешто што би требало да буде обавезујуће за све - али није подразумевајуће за све", објашњава Владимир Орлић.

Реч је, како каже, о принципима међународног права, о поштовању Повеље УН, суверенитета и територијалног интегритета сваке државе на једнак начин, под истим условима и без изузетка.

"Мала Србија изборила је, водећи самосталну политику, за себе право да то може да каже, да се понаша на тај начин", навео је Орлић.

"Поштујемо сваког, и кажемо то отворено, исто поштовање суверенитета и интегритета наше земље очекујемо од других као што га ми показујемо према другоме", подсећа Орлић и наводи да је о томе, у УН и пред лицем целог света говорио и председник Републике Александар Вучић.

Председник Скупштине примећује да смо, када је о Космету реч, у УН успели да преокренемо ситуацију - снажном аргументацијом, озбиљним радом, огромним трудом и великим знањем успели смо да више држава убедимо да промене став и буду на позицијама Србије, на позицији међународног јавног права.

И управо због тога више од 100 држава каже да КиМ јесте саставни део Србије, подржава дијалог који водимо и напоре које предузимају председник Вучић и Србија. Показали смо да озбиљним трудом и у тешким и немогућим условима можемо успешно да штитимо сопствене интересе, наглашава председник Парламента. 

Орлић о позицији и опозицији 

Када је о понашању посланика током скупштинскиј седница реч, Владимир Орлић сматра да свако ониме што чини и ради шаље слику о себи, представља самог себе и странку којој припада.

Када је о активностима током седница у пленуму реч, Орлић издваја агресивну мањину - коју чине представници бивше власти, којима је важан однос према микрофону и камери, а ради личне промоције. Председник Скупштине указује на покушаје дела опозиционих посланика да изазову физички обрачун, на њихово залетање на клупе у којима седе посланици СНС, или на позиве да туђе деца буду у рупи као Гадафи.

"То, према његовим речима, водјени личном мржњом раде они који нису у стању ништа друго да ураде. На тај начин они не могу да наруже Скупштину Србије и озбиљну и одговорну већину посланика, као што не могу да спрече НСРС да ради свој посао", тврди Владимир Орлић.

"Наше је да будемо одговорни и озбиљни и да водимо рачуна о интерсима државе, а та агресивна мањина не може у томе да нас спечи, као уосталом ни државу" - акцентује председник Парламента.

Орлић о пролећном заседању

Посланици ће ускоро, за пар недеља, започети расправу о законским актима који се односе на реформе у правосуђу.

То су, објашњава Владимир Орлић, законске норме којима ће се уредити организација Високих савета, начин избора судија и тужилаца, тиме ће се реформа правосуђа са успехом привести крају.

Кроз сет правосудних закона, али и остале акте о којима ће расправљати посланици, наставићемо да спроводимо једнако снажно државну политику јер знамо да од тога зависи будућност наше земље, закључио је председник Скупштине Србије Владимир Орлић у емисији "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара