Дачић: Очување суверенитета и територијалног интегритета је приоритет државног поретка

Министар спољних послова Ивица Дачић приредио је традиционални пријем за чланове Владе Србије и дипломатски кор поводом обележавања Нове године по јулијанском календару и поручио да ће дипломатске активности Србије и у наредном периоду бити усмерене ка приоритетима спољне политике, а то су очување суверенитета и територијалног интегритета и пуноправно чланство у Европској унији.

Ивица Дачић је као приоритете истакао и развој добросуседских односа и регионалне сарадње, унапређење билатералних односа са свим државама, а нарочито неговање традиционалних пријатељстава.

Дачић је на пријему подсетио да је мир у свету данас угрожен и да је рат у Украјини попримио обележје светског сукоба са огромним последицама по цео свет, додајући да се Србија залаже за мир и поштовање универзалних принципа међународног права.

"Очување суверенитета и територијалног интегритета је приоритет нашег државног поретка и у складу са тим држава усмерава наше спољнополитичке активности", рекао је Дачић и додао да је пред Србијом тежак пут у остваривању наизглед једноставног, али заправо комплексног задатка.

Каже да је Србија изненађена селективним тумачењем међународног јавног права и истовремено је захвалио државама које не признају једнострано проглашену независност Косова, као и онима које су своје ставове кориговале и које ће их кориговати.

Поновио је да је сваки покушај решавања косовског питања могућ једино кроз успостављање механизма дијалога Београда и Приштине, напомињући да Србија има три црвене линије, а то су да све што је до сада потписано мора бити спроведено укључујући и важећу резолуцију 1244, Бриселски споразум посебно део који се тиче формирања Заједнице српских општина, Вашингтонски споразум и друго.

Додао је да је друга црвена линија да Србија не може да призна независност тзв. Косова и да се сложи са чланством Приштине у Уједињеним нацијама и трећа црвена линија је да се осигурају права и потпуна безбедност Срба на КиМ.

Дачић је истакао да решење мора бити засновано на компромису уз пуно уважавање позиција и интереса Србије, додајући да руководство у Приштини наставља да свесно изазива тензије стварајући атмосферу неповерења.

Србија припада европској породици  

Министар је рекао да Србија и даље верује да је пуноправно чланство у ЕУ достижно и да обећање из Солуна представља реалистичан и остварив циљ.

"Испуњавање критеријума на путу до пуноправног чланства остаје један од кључних спољнополитичких приоритета који је уједно стратешки циљ свих влада у претходних 20 година", рекао је Дачић и подсетио на поруку Србије да реформа ЕУ мора бити паралелна са процесом проширења.

Он је рекао да Србија припада европској породици у сваком смислу, додајући да је ЕУ наш главни економски партнер, али и да је наша земља изабрала тај пут због трансформационе моћи у преговарачком процесу.

"Само са пуном интеграцијом региона Западног Балкана пројекат ЕУ може бити успешно окончан чиме ће се отпочети могућност уједињавања европског континента", рекао је Дачић.

Наводећи да Србија још није постала земља чланица и да не учествује у креирању спољне политике ЕУ, у периоду до приступања Србија је, каже, у обавези да постепено усаглашава своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Додао је да је Србија спремна да редефинише односе и са својим суседима превазилажењем отворених питања из прошлости.

"То је показано и нашим недавним одласком у Загреб", подсетио је Дачић.

Новогодишњем пријему у Министарству спољних послова присуствовали су и амбасадори САД Кристофер Хил, Русије Александар Боцан-Харченко, шеф делегације ЕУ Емануеле Жиофре, министри Тања Мишчевић, Томислав Жигманов, Ђорђе Милићевић, Новица Тончев, Томислав Момировић и други.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије