Читај ми!

Јовановић и Милићевић о години расплета и притисака, какав је маневарски простор када је реч о КиМ

Милош Јовановић из Нова ДСС рекао је у политичком дијалогу на РТС-у да ће ово бити година расплета и притисака када је реч о Косову и Метохији јер Запад никада није експлицитније рекао да морамо да се одрекнемо КиМ ако желимо у ЕУ. Ђорђе Милићевић из Социјалистичка партија Србије донекле се сложио да ће 2023. бити година изазова и много тежа од претходне године.

Најважније државно питање остаје Косово и Метохија. Девет земаља повукло је признање независности Косова. У години за нама, сачувана је финансијска стабилност, али ће 2023. бити много тежа. То су кључни акценти из годишњег обраћања председника Србије.

Милош Јовановић из Нова ДСС рекао је да је КиМ највећи државни и национални проблем и зато су сви усмерени ка томе, тим пре што ће 2023. година бити година расплета.

"Србија ће морати да одлучи, неминовно је на раскрсници да ли ће да брани своју целовитост, себе као државу, себе као нацију и народ или ће да крене пут евро-атланског савеза и раствориће се у том евро-атланском лудилу", напоменуо је Јовановић.

Према његовим речима, биће ово година расплета јер ЕУ никада није јасније, експлицитније, отвореније рекла да морамо да се одрекнемо КиМ ако желимо да постанмо чланица ЕУ.

Напоменуо је да је то потврдио и Ивица Дачић када је говорио о немачко-француском плану за КиМ и рекао да је тај план неприхватљив јер почива на претпоставци Косова као независне државе.

Напоменуо је да није гледао годишње обраћање председника, али и да му се не свиђа на који су начин постављене барикаде на северу КиМ и на који су уклоњене, а да практично ниједан услов није био испуњен.

Ђорђе Милићевић из Социјалистичка партија Србије рекао је да ће 2023. бити далеко тежа од 2022. када је реч о изазовима, а тачно је да су пред Србијом два изазова - од почетка сукоба у Украјини имате постављено питање или независност Косова или уведите санкције Русији.

"Србија је захваљујући политици председника успела да сачува своју самосталност. Нама предстоји борба да сачувамо свој народ и своју земљу, да Србија настави да иде путем напретка и развоја. Подсетићу да ми нисмо одустали ни од једног инфраструктурног пројекта", напоменуо је Милићевић.

Како је истакао, у годину пред нама ће бити и политика притисака и политика уцењивања и политике двоструких стандарда, али кључна порука је да је КиМ саставни део Србије и да не може бити ништа друго.

О дијалогу и споразумима 

"Србија је јасно опредељена за дијалог. Дијалог је једини начин да дођете до компромисног и правичног решења. Ма колико тај разговор био тежак морате разговарати и у њему морате имати јасно постављене црвене линије - нема разговора о ономе о чему су већ договори постигнути, нема признања, нема чланства Косова у УН и важно је да сачувате мир и безбедност", истакао је Милићевић.

Напоменуо је да Приштина није поштовала ниједан од шест споразума и да је важно да међународна заједница каже који је тај изворни документ који поштујемо.

Када је реч о барикадама, рекао је да је важно да Кфор задржи тај неутралан став, друга је да се вратимо дијалогу и да разговарамо о животу.

Јовановић сматра да може бити спорна одлука руководства јер маневарски простор се у потпуности сузио и да више нема времена за куповину времене.

Да ли је могућ компромис 

"Запад не жели никакво друго решење, а камоли компромис, осим оног што су они сами урадили, а то је сецесија Косова. Од тога неће одступити. Држаћу за реч председника Александра Вучића који је рекао да је КиМ највећа српска светиња и ником је нећу предати у руке. И са тим се у потпуности слажем", каже Јовановић.

Истакао је да Запад, а пре свега САД неће компромис, за њих не постоји та реч, они хоће да Србија призна сецесију Косова.

Надовезао се на причу о барикадама и рекао да су била три услова да се склоне барикаде, а од тога је испуњена једна трећина првог услова.

"Треба избећи сукоб готово по сваку цену, али колико ја знам ни Западу не одговара сукоб на КиМ. Сви бежимо од ескалације, нико не жели то, али ако хоћемо мир по сваку цену онда то значи да дамо све што нам траже, данас је то Косово, сутра Република Српска, а прекосутра ће то бити неки део централне Србије", каже Јовановић и додаје да су Срби на северу КиМ разочарани и у државу и у Александра Вучића што није добро за морал тих људи.

Са тим се није сложио Милићевић, који сматра да после гаранција које је дао Кфор да су Срби са севера показали да имају поверења у државно руководство.

Милићевић каже да Београд ради и на ослобађању Слађана Трајковића и Миљана Аџића, који су ухапшени на северу КиМ, и да се баш данас разговара о ослобађању Трајковића.

"За нас је важна и дипломатска активност када је реч о повлачењу признања Косова од стране неких држава. Србија се не сврстава ни ка Истоку ни ка Западу. Већ води рачуна само о себи", каже представник СПС-а.

Јовановић је одао признање руководству за политику ангажмана око повлачења признања Косова, али и додао да никакво потписивање новог документа не треба да се деси док се не направи ЗСО.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара