Читај ми!

Брнабић: Сачували смо мир на КиМ само захваљујући мудрој политици

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је оружани сукоб на Косову и Метохији избегнут и мир сачуван само захваљујући мудрој политици председника Србије Александра Вучића. Влада Србије за 2023. годину има амбициозне планове, први и најважнији циљ биће покушај да се заустави пад наталитета, док ће други приротет остати даљи раст животног стандарда грађана, поручила је Брнабићева.

Брнабићева је, у интервјуу Танјугу, рекла да у 2023. години очекује даљу нестабилност на КиМ, као и да је претходну годину обележила нестабилност коју је креирао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, својим једностраним потезима и терором над Србима.

"Прошла година је била година нестабилности коју је креирао својим једностраним потезима Аљбин Курти, година у којој је његов први потез био да укине право гласа Србима на Косову и Метохији и да им забрани да учествују на референдуму о владавини права на територији Космета и тиме није само прекршио Бриселски споразум, већ је практично ишао на укидање Бриселског споразума", казала је премијерка.

Брнабићева додаје да је Курти ускратио Србима и она права која су била гарантована Бриселским споразумом и наводи да је кренуо у 2022. годину не само тим да за њега Бриселски споразум не постоји, већ и да ће укинути основна права Србима на КиМ која су им била гарантована тим споразумом. Истиче да, нажалост, није наишао на сувише оштру реакцију земаља Квинте и ЕУ, па је то поновио и у априлу.

"Од тада креће својеврсна спирала насиља која нас је довела на саму ивицу оружаног сукоба. Желим да се као председница Владе Србије захвалим председнику Александру Вучићу зато што је сукоб неколико пута током 2022. године био избегнут само његовом мудром реакцијом, огромним степеном толеранције и политичком мудрошћу да се не реагује на, какве год, провокације Аљбин Курти извео", нагласила је Брнабић.

Како је навела премијерка, Курти је започео 2022. укидањем права Србима на Косову и Метохији да гласају, а завршио са забраном посете Космету патријарху Српске православне цркве Порфирију.

Наводи да је то један круг за који није сигурна да може да објасни недовољну ангажованост неких међународних партнера, да спрече такву ескалацију насиља и провокације. Такође, премијерка напомиње да не може да објасни ни зашто је недостајала ангажованост међународних партнера да се стави тачка на имплементацију Бриселског споразума и да оно што је започето 2013. године потписивањем тог споразума буде и спроведено.

Нагласила је да је након потписивања Бриселског споразума, са тим настављено 2015. када су договорени општи принципи у вези са Заједницом српских општина, па онда 2018. када је управљачки тим почео рад на статуту Заједнице српских општина и када је Брисел хвалио Приштину за то у Извештају о напретку.

"Нисам сигурна да могу да објасним како нисмо успели да завршимо то до ове 2023. године. Да јесмо и да је свако урадио свој део посла, на начин како је то урадио Београд и Срби на КиМ, била би потпуно другачија ситуација. Нажалост, очекујем даљу нестабилност у 2023. години, а на нама остаје да се, колико год то било тешко, боримо за мир", наводи премијерка.

Једина жеља у овом тренутку - мир 

На питање да ли има професионалну или личну жељу за коју би волела да јој се оствари у 2023. години, као и шта би пожелела грађанима Србије, премијерка каже да је њена једина жеља у овом тренутку – мир. "Мир, мир, мир, то је оно што је нама потребно како бисмо наставили све оно што смо радили читав низ година, за шта смо се борили и да бисмо обезбедили да Србија настави да напредује и да сви наши грађани имају све оно што су заслужили и да остваре све своје потенцијале", казала је Брнабићева.

Како каже, и када се дође до просечне плате од 1.000 евра и пензије од 500 евра, то је изузетно мало када се погледа какав је потенцијал наших људи.

Подсећа да се пре 10 година, када је садашња власт преузела вођење државе, кренуло из дубоког минуса и да је доста урађено.

"Да бисмо наставили даље, а знам да можемо да наставимо даље, потребан нам је мир, стабилност и то је све теже обезбедити", навела је она.

Волела би, каже, да види још већу подршку свих међународних партнера у томе да у овом делу Европе, на Балкану, буде сачуван мир.

"Свакако да смо ми и председник Александар Вучић њима најбољи, најозбиљнији и најстабилнији партнер, захваљујући коме је сачуван мир упркос свим једностраним потезима Аљбина Куртија, упркос свим провокацијама, упркос свом терору и малтретирањима Срба на Косову и Метохију. Александар Вучић је био довољно мудар и сталожен да сачува мир, али и да јасну поруку да шта су наше црвене линије", поручила је премијерка Брнабић. 

Амбициозни планови Владе за 2023. годину 

Влада Србије за 2023. годину има амбициозне планове, а како каже премијерка Србије Ана Брнабић, први и најважнији циљ биће "покушај да се преокрене тренд у наталитету", док ће други приоритет остати даљи раст животног стандарда грађана.

Ана Брнабић у новогодишњем интервјуу за Танјуг каже да су планови углавном слични онима који су били и раније, а које је поставио Александар Вучић као премијер 2014. године јер, како додаје, све владе од тада до данас су владе континуитета.

"На првом месту је даљи раст животног стандарда наших људи, континуирани раст плата и пензија", каже премијерка. Наводи да је посебно поносна на то што је Србија успела да упркос тешким временима које су проузроковале пандемија коронавируса 2020. и 2021. и рат на истоку Европе 2022, да као једна од ретких земаља на европском континенту има одржив и континуирани раст плата и пензија.

"И то остаје приоритет. Желимо да и у 2023. имамо и даље раст плата и пензија, да идемо ка ономе што смо поставили као циљ, да до 2026. године имамо просечну плату од 1.000 евра и просечну пензију од 500 евра", каже Брнабићева.

Више времена и енергије утрошити у пронаталитетну политику 

За 2023. годину, према премијеркиним речима, први и најважнији циљ је да покушају још више да преокрену тренд у наталитету и да уложе не само више новца, већ да се више и говори о томе, да се утроши више времена и енергије у пронаталитетну политику.

"Та два циља су оно за шта се боримо, та два циља ће у будућности значити јачу Србију", истакла је она. Премијерка каже да се наставља са великим капиталним инфраструктурним пројектима и у том смислу наводи да до 2024. године треба да се заврши брза пруга до границе са Мађарском. Након што партнери из Мађарске заврше свој део, истиче, до 2025. године требало би да будемо у могућности да идемо брзим возом између Београда и Будимпеште.

"То је другачија перспектива за све нас, али и другачији начин на који се повезујемо са нашим пријатељима и партнерима у Мађарској", навела је премијерка.

О пројектима који ће бити завршени до краја године 

Додаје да би до краја 2023. године требало да буду завршени и пројекти као што је ауто-пут до Пожеге, затим ауто-пут до Крушевца и обилазница око Београда. Премијерка се изузетно радује почетку изградње капиталног пројекта у науци, а то је БИО4 кампус.

"То је оно што ће означити Србију као центар овог дела Европе у наукама будућности – биотехнологија, биомедицина, биоинформатика и биодиверзитет, и до септембра то треба да почнемо да градимо, као и да наставимо са улагањима у научно-технолошке паркове", каже Брнабићева.

Указује да је управо то оно што омогућава да млади људи остају у Србији, да се многи млади људи из иностранства и дијаспоре врате у Србију. Како каже, гради се и нови научно-технолошки парк у Крушевцу.

"Крушевац је то заслужио, имају огромне потенцијале, показали су да вреде да уложимо у научно-технолошки парк. Време је да кренемо и у фазу 2 – даље проширење научно-технолошких паркова у Београду, Чачку и Нишу. Ти паркови су нам већ пуни и раније него што је ико од нас могао да замисли и време је да кренемо да градимо нове. То је нека нова перспектива, нова другачија Србија и то је нешто чиме се сви поносимо", навела је премијерка.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се