Читај ми!

Министарство културе: Намера Приштине да кућа Џафера Деве постане културни центар за фалсификовање историје

Поводом најава да Приштина истрајава у намери да кућу озлоглашеног нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици прогласи центром за културу, Министарство културе Републике Србије најоштрије осуђује такве пројекте фалсификовања историје и промовисања злочина и насиља, наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се наводи да пројекти ревизионизма и слављења фашизма, који су на упозорење Министарства културе наишли на јасну осуду међународне заједнице и посебно Европске уније, представљају праву слику о опредељености Приштине за даље подривање могућности суживота на Косову и Метохији.

"У питању је истовремено још једна од активности којима Приштина брутално злоупотребљава име културе за агресивне и безобзирне пројекте који са културом немају никакве везе. Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ истовремено и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност", наводи Министарство културе.

Министарство напомиње да је реч о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању СС дивизије "Скендер-бег", познатом по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом. Џафер Ибрахим Дева био је и градоначелник Митровице у време Другог светског рата и министар унутрашњих послова Албаније за време окупације у време Другог светског рата, а Адолф Хитлер га је одликовао 1944. године.

"Подсећамо да је и високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ у одговору Министарству културе поводом упозорења на оваква дешавања, нагласио да Европска унија снажно осуђује антисемитизам и ксенофобију и све њене манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама", стоји у саопштењу Министарства културе.

За пројекат обнове куће нацистичког сарадника Џафера Девe, који је почетком године изазвао бурне реакције, влада у Приштини је за 2023. издвојила 300.000 евра, преноси Коха. Мисије УНДП-а и ЕУ су раније ове године обуставиле рестаурацију куће када је, како су саопштили, утврђена нацистичка биографија Џафера Деве.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се