Читај ми!

Украјинска амбасада позвала Србију да помогне у електроенергетској опреми

Амбасада Украјине у Београду саопштила је да су милиони њихових становника у градовима суочени са претњом потпуног нестанка струје, што би могло да доведе до хуманитарне катастрофе и позвала власти, цивилно друштво, предузетнике и грађане Србије да помогну људима у тој земљи.

У јавном позиву, Aмбасада истиче да су за Украјину важни сваки генератор и аутотрансформатор, трансформатори и високонапонска опрема, и то одмах, јер како наводе, сутра може бити касно.

У саопштењу се наводи да Украјина добија помоћ из целог света у опреми за стабилизацију енергетског система, али да то није довољно.

"Москва је од 10. октобра испалила више од хиљаду пројектила на објекте енергетског система Украјине. Током два месеца ракетних напада, скоро 50 одсто украјинског енергетског система (термо и хидро електране, као и високонапонска мрежа) значајно је оштећено. У Украјини није остала ниједна електрана која није гранатирана", истиче амбасада.

Указује на то да ће се због тога цивилно становништво Украјине, укључујући болнице, школе и вртиће, суочити са недостатком сталног приступа струји, грејању и води.

Амбасада подсећа и да Украјина није стајала по страни када је Србија имала проблеме у енергетском сектору, као и на одлуку украјинске владе о предаји 100 тона мазута тадашњој Савезној Републици Југославији у виду хуманитарне помоћи.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво