Скупштина завршила са радом, наставак седнице у понедељак

Скупштина Србије завршила је са радом, а наставак седнице заказан је за понедељак, саопштио је председник парламента Владимир Орлић.Посланици су данас расправљали о изменама закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис и изменама закона о државним службеницима.

Изменама закона о финансирању јавних сервиса предвиђено је да се финансирање Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине продужи за још једну годину тако што би се посредством рачуна за струју плаћала такса за те јавне сервисе.

Измене закона о државним службеницима предвиђају одлагање тог закона на две године јер би у случају расписивања јавног конкурса за запослење службеника на одређено време због повећаног обима посла, од 1. јануара државне службе остале без запослених за чији рад би било неопходно расписивање конкурса.

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић изјавио је да се изменама Закона о државним службеницима, који је пред посланицима, одлаже обавеза спровођења јавног конкурса за пријем у радни однос на одређено време због повећаног обима посла до 2025. године.

"У међувремену десиле су ствари које нико није могао да предвиди попут пандемије и није било услова и капацитета да се државни органи припреме за пријем државних службеника путем конкурса", рекао је Мартиновић.

Истакао је да је одлагање рока од две године важно пре свега због правосдуних органа, судова и јавних тужилаштава, где због повећаног обима посла на одређено време ради скоро 2.000 људи.

"У случају да не усвојимо измене закон практично би довели до блокаде рада правосудног система и свих судова", објаснио је Мартиновић и додао да се то не односи само на правосуђе већ би се у проблему, уколико се закон не усвоји, нашли и запослени у другим државним органима.

Транспаренти опозиције са предлозима закона 

Посланици дела опозиције, који су критиковали начин на који је сазвана седница Народне скупштине, због којег, како они тврде, опозиција није била у могућности да поднесе допуне дневног реда, данас су у знак протеста у сали држали транспарентне на којима су били исписани њихови предлози закона.

Међу законима чију расправу предлаже опозиција су, како је новинарима пренео шеф посланичке групе Зелено-леви блок, Не давимо Београд, Радомир Лазовић, су закон о закупу станова и кућа, закон за становање и контролисаној закупнини, закон о порезу на доходак грађана.

Опозиција је желела да се расправља, како је писало на транспаренту, и о закону о ванредном кризном порезу на добит правних лица, те закону о порезу на имовину.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се