Читај ми!

Петар Петковић и Борко Стефановић о кризи на Косову и Метохији

О ситуацији на северу КиМ и о томе да ли се назире решење кризе, за РТС су говорили Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију и члан председништва Српске напредне странке, и Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде.

Борко Стефановић упозорава да је ситуација на Косову и Метохији веома озбиљна, да је од највећег државног и националног интереса да се нашем народу тамо помогне и да се, наглашава, људи тамо задрже.

"То је највећа опасност да се људи иселе с КиМ, што се у нашим дебатама често заборавља. Ако се људи иселе, онда не знам за шта се боримо и шта бранимо, осим неку правну димензију и идеју", истиче Стефановић.

Мисли да је све то, како наводи, последица безумног понашања Аљбина Куртија. 

Наводи да је Курти учинио све да, прво погази Бриселски споразум, друго да га не испуни и то у најважнијој тачки, а треће да утиче и учини све да Србе истера из институција, а у суштини са жељом да Србе избаци са КиМ.

"Срби су на КиМ отишли и поставили барикаде, јер су просто натерани на то. Они другог избора немају после година шиканирања, притисака... Мислим да су ово дани високе тензије, огромних изазова, где би, чини ми се Куртију највише одговарало да испровоцира Србе, да увуче Србију у неки сукоб, да нас представи као пијуне неке друге велике силе, рецимо Руске Федерације, да себе представи као Зеленског, што је потпуно смешно", сматра Стефановић.

Због тога, истиче да косовскометохијско питање мора да се стави изнад страначких и других подела и разлика, да дамо визију и план како изаћи из тешке ситуације.

"Потребно јединство" 

Петар Петковић се сложио да је потребно јединство, али је указао на то да је и када је председник Александар Вучић у Скупштини представљао извештај о дијалогу о КиМ требало да се покаже та врста јединства и од стране опозиције и оних партија које нису гласале за тај извештај.

"Тиме дајете ветар у леђа преговарачким првацима да могу да се боре још јаче и снажније за свој народ на КиМ. Ми се данас налазимо буквално на чиоди која представља наш маневарски простор, али боримо се снажно и пре свега то чини Александар Вучић", нагласио је Петковић.

Истакао је да је за данас најављен велики протест српског народа са целог КиМ, који желе јасно да укажу да КиМ није како је рекао, прћија Аљбина Куртија.

"Да то није онако како говори представник Немачке у Приштини, да до Божића морају да се склоне барикаде. Нису узрок свих проблема на КиМ барикаде. Оне се јављају као последица свега онога што се дешава и терора који Срби трпе од стране Аљбина Куртија", подвукао је Петковић.

Да ли треба да опстану барикаде

Стефановић не може да каже да је ни за, ни против барикада.

"Зато што је то њихова одлука и они су на то натерани притиском, уценама, малтретирањем, сопственом муком. Људи су то одлучили и погрешна је претпоставка ово гледати кроз призму да је увек нешто инструисано. То онда прави много већи проблем не само Србима на КиМ већ и држави", оцењује он. 

Сматра да Приштина најпре треба да ослободи све ухапшене Србе, зато што их хапсе без икаквог разлога и основа. 

"Припадника КПС-а је доскора могао да буде у КПС-у и није им сметао, а сада га хапсе. То је потпуно ненормално", наглашава Стефановић.

О повратку српских снага

Наглашава да они морају да имплементирају Бриселски споразум, нарочито тачку о ЗСО. 

Мисли да су и претходне владе, од Ђинђићеве па надаље, имале тај захтев за повратак припадника српских снага на КиМ.

"И ми смо тражили повратак до хиљаду припадника. Нисам сигуран да је сам чин изводљив у пракси, мислим да је то и председник Републике рекао да не верује да ће се то догодити, зато што то зависи од команданта Кфора", указује он.

"Држава Србија треба да покуша све и да брани Резолуцију 1244, јер је она део једног међународног поретка", наглашава Стефановић.

Петковић је реплицирао Стефановићу да је Зоран Ђинђић упутио 7. фебруара 2003. године једно писмо СБ УН где је говорио о ситуацији на КиМ, а да формално није упутио захтев о повратку полиције и војске.

"Први захтев по Резолуцији 1244  је упућен сада и то је историјска одлука и остаће записано да су председник Александар Вучић и Ана Брнабић као председница Владе упутили тај захтев команданту Кфора", истиче Петковић.

Када је реч о захтевима Срба, прецизира да је то уклањање противправне Куртијеве одлуке о пререгистрацији и формирање ЗСО јер на ту заједницу чекају десет година.

"Сада када је реч о уклањању барикада, захтеви нашег народа на КиМ су ослобађање ухапшеног Дејана Пантића, повлачење косовске полиције с дугим цевима и оклопним возилима и гаранција Кфора да они не могу више да долазе на север КиМ. Трећа ствар је укидање свих  спискова, тајних листа, стоп листа и кривичних поступака против Срба само због тога што су учествовали на барикадама", нагласио је Петковић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво