Читај ми!

Амбасадорка Аника Бен Давид: Шведска снажно посвећена европским интеграцијама Србије

Након шестомесечног периода, Чешка предаје штафету председавања Европској унији Шведској. Амбасадорка те земље у Србији Аника Бен Давид, истиче за РТС да је Шведска снажно посвећена европским интеграцијама Србије. Каже да су везе између две земље јаке и да се у Шведској налази трећа по величини српска дијаспора у Европи. Амбасадорка поручује да Европска унија може да понуди најбољу будућност људима који живе у Србији и на целом Западном Балкану.

Преузимањем председавања Европској унији, преузимате и "врућ кромпир". Чешка је одбила да уврсти апликацију за чланство Косова и Метохије у Европској унији на дневни ред. Да ли ће то урадити Шведска?

- Хвала Вама најлепше на позиву. Добили смо обавештење да је Приштина поднела захтев за пријем у чланство у Европској унији. Када преузмемо председавање Европском унијом првог јануара, ми ћемо се позабавити питањима која су на дневном реду ЕУ у координацији са свим чланицама. 

Шта ће бити приоритети шведског председавања Унији? 

- Шведска ће се залагати за Европску унију која је зеленија, безбеднија и слободнија. Имамо четири приоритета. Желимо да заштитимо европску безбедност и да негујемо јединство у ЕУ и желимо да наставимо са "зеленом транизицијом" која води ка Европи ослобођеној од фосилних горива, што ће довести до нових радних места и иновација. Желимо да заштитимо европске вредности - основне вредности: слободу, демократију, људска права, инклузију...

Желимо да се залажемо за конкурентност европске привреде тако што ћемо створити нова радна места. Још један фактор који ће уобличити и дефинисати наше председавање Унији биће агресија Русије усмерена на Украјину.

Шведска ће учинити све што је у њеној моћи да подржи Украјину војно, економски и политички и у виду хуманитарне помоћи. Напад Русије је заправо напад на европске вредности. А исход рата ће обликовати будућност читавог нашег континента и то ће бити кључно питање нашег председавања".

ЕУ већ дуго обећава земљама Западног Балкана европску перспективу, али не испуњава та обећања! Шта са земљама Западног Балкана?

- На Самиту у Тирани, мислим да је Европска унија послала поруку јаснију него икада раније. И то је био први Самит који се одржао ван Уније, а на Западном Балкану.

И то је било још једно истицање посвећености пријему земаља Западног Балкана у ЕУ и мислим да је геополитичка ситуација створила неку нову хитност у овом поступку али то не мења чињенице а то су методологија и критеријуми који постоје, а то је да би нека земља постала чланица мора да задовољи строге критеријуме за пријем у чланство: када је реч о владавини права, демократији, људским правима, борби против организованог криминала.

Али, такође желимо да омогућимо то овим земљама да постану чланице ЕУ и да их подржимо у њиховим напорима на том пољу и зато Шведска обезбеђују грантове за реформе у Србији већ више од 20 година. 

Какве сигнале Унија шаље будућим чланицама? Користи од тога неће имати само земље Западног Балкана - већ и цела Европска унија. 

- Пријем земаља Западног Балкана у Унију је нешто од чега ће сви имати користи. Мислим да Европска унија може да понуди најбољу будућност људима који живе у Србији и на целом Западном Балкану.

Када је реч о слободама, економском развоју, безбедности, и тако даље, и мислим да је то подједнако важно и за Еворпску унију и за народе Западног Балкана да се то оствари, да до тога дође.

Мислим да је Уговор о ромингу, који је представљен у Тирани, једна од тих ствари о којима говоримо и мислим да је издашан енергетски пакет од милијарду евра у грантовима који је Унија понудила Западном Балану.

То је нешто веома важно. Желим да нагласим да ЕУ жели добродошлицу и охрабрује земље Западног Балкана да заједно са Унијом купују енергетске ресурсе у будућности.

Годину дана сте у Србији. Какви су Ваши утисци?

- Ово је једна дивна земља. Овде ми се допадају гостољубивост људи и свуда се осећам добродошло. И такође ми се свиђа да истаражујем Србију и њену прелепу природу. И такође, интелектуално, мени као дипломати ово је веома стимулативно место са лаким приступом партнерима и странама за разговор у Србији.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво